worst met winterstoemp
Ik: Amai, wat een lekkere worst.
Davy: Euh …
Ik: Ja, een goeie worst, daar kan ik echt van genieten.
o
Waarop Barbara zo hard begint te lachen dat heel het restaurant naar ons kijkt. De verschrikte blik van Davy (de chef van De Veranda) zou me de mond moeten snoeren, maar ik roep verontwaardigd: “Neen Barbara, het belang van worst wordt vaak onderschat!” Waarop Davy het gesprek diplomatisch afrondt met de woorden: “Het was een saucisse de Toulouse.”
o

Ik meen het. Een worst verdient respect. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik thuis eender wat in de pan zwier. De venkelworstjes van het Italiaanse kraam op de Vreemdelingenmarkt in Antwerpen zijn al jaren één van mijn favorieten. Niet te dik en met stevige beet. Of de boerenworst van Benny Vermeulen, gemaakt met vlees van het edele Duke of Berkshire varken.
o

Gisteren zag ik in de toog van Benny iets liggen wat speciaal voor mij gemaakt leek te zijn: Duke of berkshire worsten met venkel. Mijn twee toppers samen in één exemplaar gedraaid. En wat maak je bij zo’n knotsen? Stoemp natuurlijk!
o

worst met winterstoemp
o
dit heb je nodig voor 4 personen:
4 van Benny’s worsten
100 g boter + 1 extra klontje om de worsten in te bakken
2 teentjes look
5 rode uien, in dunne plakjes
1 kleine pompoen, in stukjes
4 wortelen, in stukjes
6 aardappelen, geschild en in stukjes
4 blaadjes verse laurier
enkele takjes verse tijm
¼ biologische appelsien, als je daar zin in hebt
versgemalen peper – zout – nootmuskaat
zo maak je het:
Karameliseer eerst de uien (die zijn om helemaal op het einde onder de winterstoemp te roeren). Smelt hiervoor in een kleine kookpot de boter. Snijd ondertussen 2 teentjes look fijn. Voeg de look en rode ui toe aan de boter en laat onder af en toe omscheppen 35 minuten zachtjes bakken. De uien zijn klaar als ze donkerrood, zacht en gekarameliseerd zijn.
Doe de pompoen, wortelen en aardappelen samen met de laurier en tijm in een grote kookpot gevuld met zout water. Als je een sinaasappel gebruikt, snijd die dan in drie stukjes en doe die er ook bij. Kook alles gaar.
Bak ondertussen de worsten gaar in een klontje boter. Begin op een hoog vuur zodat ze een mooi kleurtje krijgen, draai daarna het vuur lager en bak rustig verder gaar.
Giet de aardappelen af. Pluk de laurierblaadjes en stukjes sinaasappel eruit. Stamp tot een grove puree en roer de gekarameliseerde ui eronder. Kruid de puree verder af met peper, zout en nootmuskaat.