VLEES#2+3: worst draaien & diner

Johanna en Barbara

Velen onder jullie weten dat onze liefde voor worst onvoorwaardelijk is. Maar zo’n echt goeie boerenworst, hoe maak je dat eigenlijk? Wanneer 30CC in Leuven ons vraagt om het drieluik VLEES in elkaar te steken, zien we onze kans schoon en kloppen aan bij de ambachtelijke slager Filip Rondou uit Leuven. Als hij ons vertelt dat hij het liefst van al venkelworsten eet – toevallig ook het soort worst waar Jo graag een lofzang over afsteekt – durven we hem vragen waarvoor we gekomen zijn: of hij ons worsten wilt leren draaien?

Filip Rondou is een groot slagersman, wellicht stelden we onze vraag daarom met enige schroom. Al drie generaties op rij is de familie Rondou een beenhouwersfamilie. Filip erfde het slagersvak over van z’n vader Fernand, die het op zijn beurt ook weer van zijn vader doorkreeg. In 1965 nam Fernand Rondou een oude beenhouwerij in de Pensstraat over, één die van heinde en ver gekend was voor de chipollata’s die in de vitrine aan grote haken naar voorbijgangers hingen te lonken.

Vandaag zweert Filip nog altijd bij hetzelfde eerlijk en goed gekweekt vlees als waar zijn vader faam me verwierf. Sinds de jaren zeventig werkt beenhouwerij Rondou samen met een vleesboer uit Vlaams-Brabant. Een boer die zelf zijn koeien en varkens teelt en zijn eigen veevoeder maakt, iets wat tegenwoordig geen evidentie meer is.

Van dit kwaliteitsvlees draait Filip volgende zondag speciaal voor ons worsten. Samen met iedereen die zin heeft om zelf de slagersschort aan te binden. Filip deelt zijn vakkennis met jullie en vertelt uitgebreid over het verschil tussen industrieel en goed gekweekt vlees. Na deze theoretische inleiding ga je zelf aan de slag en leer je hoe goede worst gemaakt wordt.

Het is dat we van geen ophouden weten. Want diezelfde zondag kruipen Barbara en Jo samen achter de kookpotten. In de vroege avond dekken we de tafel voor een groot gezamenlijk diner met worst, stoemp en natuurwijn. En zoals jullie ondertussen weten, hebben we een zwak voor documentaires. Voor we aan tafel schuiven, kijken we daarom samen naar ‘Encarnación’, een bloederig maar mooi portret van een traditionele thuisslachting op het Spaanse platteland.


Inschrijven voor zowel de workshop worsten draaien als voor het diner kan via deze link. Alles gaat door op zondag 17/11 in Leuven, de worsten worden gedraaid om 11u en onze benen steken we onder tafel om 17u. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt en het eerste luik (film & filosofie) van onze trilogie over vlees is al helemaal uitverkocht.

(Foto: Marco Mertens)