soep met kikkererwten
Deze laatste week voor kerst is gevuld met soep. Tijdens mijn laatste vrije uren van het jaar steek ik een handje toe bij de Soepmie. Groenten snijden in grote hoeveelheden is voor mij al sinds jaar en dag een geprefereerde bezigheid. Niets beter om een schichtige geest tot rust te brengen dan een paar blauwe kratten vol groensels en een scherp mes.

De uren vliegen voorbij terwijl grote potten soep zich vullen. Mieke doorkruist intussen de stad met haar bakfiets gevuld met 100 liter soep. Niets dan eindeloos respect voor deze dame. Zij stuift ’s ochtends op onnavolgbare wijze als een bom pure energie haar lunchhuisje binnen, om luttele momenten later vol goede moed aan haar ronde te beginnen. Terwijl ik mezelf nog bij elkaar sta te rapen, thermos koffie in de hand, leunend tegen de deurpost. Niemand die er zo fris en fruitig uitziet als Mieke om 7 u ’s ochtends, ik kan het jullie verzekeren.

Het soepreceptje hieronder is ééntje van Jo. Het is een soep zo heerlijk dat je er zelfs de kortste dag mee doorkomt. En zo simpel dat je in een handomdraai alle hongerigen die zich aandienen kan spijzen.

Je kan ‘m met gewone groetenbouillon maken, of, zoals Jo als ze indruk op mij wilt maken, met een zelfgemaakte gevogeltebouillon. Daarvoor hoef je zelfs geen hele kip in huis te halen, Jo haalt de mini-versie bij de poulier: een kwartel, die geeft net genoeg bouillon voor een knusse tête-à-tête.

preisoep met kikkererwten en Parmezaanse kaas
–> met dank aan Jamie voor het recept
dit heb je nodig voor 4 personen:
300 gram kikkererwten, 1 nacht geweekt in water
(of ongeveer 350 g kikkererwten uit blik)
1 aardappel, geschild
1 eetlepel olijfolie
1 klontje boter
4 stengels prei, fijn gesneden
2 teentjes look, fijn gesnipperd
3 takjes verse tijm (als je die in huis hebt, anders gewoon skippen)
2 blaadjes laurier
1 l kippenbouillon
2 handjes geraspte Parmezaanse kaas
versgemalen zwarte peper – zeezout
o
zo maak je het:
Spoel de kikkererwten af, doe ze in een kookpot en zet onder water. Kook de kikkererwten samen met de aardappel gaar (in ongeveer 45 minuten). Smelt in een grote kookpot de boter en olijfolie. Stoof de prei en look halfzacht samen met de tijm en laurier, zorg ervoor dat de prei niet aankleurt.
Giet de kikkererwten en aardappel af en bak 1 minuut mee met de prei. Giet de bouillon erbij en laat nog 10 minuten zachtjes koken tot alles goed gaar is. Pureer de helft van de soep met een staafmixer. Door maar de helft van de soep te pureren houdt ze nog een beetje beet. Breng de soep op smaak met zout en peper.
Serveer de soep met een paar druppels lekkere olijfolie, strooi de Parmezaanse kaas erover en geef nog een extra draai van de pepermolen.