soep met geroosterde groenten en salie

Johanna

Als ik in minder dan een week tijd twee keer dezelfde soep maak, denken jullie waarschijnlijk dat het om een knaller van een recept gaat. Of dat ik lui ben. Om eerlijk te zijn: er valt voor beide iets te zeggen. Omdat zowel mijn lijf als inspiratie dezer dagen het liefst warm wegkruipen onder een wollen winterdeken, raak ik in mijn poging de vrieskou te snel af te zijn niet verder dan soep. Niet dat ik hier een probleem mee heb. Want soep is degelijke kost die zich zo goed als vanzelf bij elkaar pruttelt terwijl ik knus in m’n zetel lig.
o

o

Het geheim zit ‘m in de groenten die je eerst half gaar roostert in de oven. Hierdoor krijgt de soep een behaaglijk volle smaak. En door daarna een paar blaadjes salie bij in de pot te gooien, geef je ze nog meer charme. Handig is ook dat je er al je groentenrestjes in kwijt kan. Wie wil, kan de soep nog steviger maken door er op het einde wat linzen, pasta of bonen door te draaien. Dit is een soep die dat verdraagt.
o

o
o

soep met geroosterde wintergroenten en salie

dit heb je nodig voor 4 personen:

½ pompoen, in blokjes
½ knolselder, in blokjes
2 pastinaken of peterseliewortels, in blokjes
1 grote ui, in ringen
restjes wortel, selder, venkel, … –> kan er allemaal mee in
2 teentjes look, gekneusd
tijm en/of oregano (liefst vers, maar gedroogd kan natuurlijk ook)
1 klein potje of 2 eetlepels geconcentreerde tomatenpuree
ongeveer 1,5 liter groenten- of kippenbouillon
3 blaadjes laurier
enkele blaadjes gedroogde salie
½ spitskool of enkele stengels boerenkool, in reepjes
olijfolie
versgemalen zwarte peper – grof zeezout

zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Doe de pompoen, knolselder, pastinaken, groentenrestjes (wortel, venkel, selder, …), ui en look in een grote ovenschaal of leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Strooi de tijm en/of oregano erover. Lepel de tomaten puree erover en besprenkel met een paar flinke scheuten olijfolie. Kruid met peper en zout. Meng goed door elkaar zodat alle groenten bedekt zijn met een laagje olijfolie. Rooster alles in ongeveer 30 minuten zo goed als gaar.

Haal de groenten uit de oven en doe ze in een grote kookpot. Giet de bouillon erbij en voeg de laurier en salie toe. Roer de spitskool eronder en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes verder pruttelen tot de kool gaar is.