zomersoep
Wat ik deze zomer geleerd heb? Dat, als ik begin te grommen omdat ik te weinig zon heb gehad en alles, iedereen en de hele wereld op mijn systeem werkt, er slechts één remedie is: ’s avonds in bed kruipen met Nigel Slater. Ik ben dol op die man. Of toch op zijn kookboeken. Zijn recepten zijn eerlijk, eenvoudig en geraffineerd tegelijkertijd. Zelf omschrijft hij ze als ‘een grote oude trui die een paar gaten heeft, maar waar je je gewoon comfortabel in voelt’. En zo kwam ik op een late avond in juni, weggedoken onder mijn donsdeken, dit recept tegen voor soep met geroosterde zomergroenten.

Toen dacht ik nog: soep in de zomer? Maar juni werd juli en juli augustus en het weer, neen, dat wou niet echt mee. En zo werd zomersoep één van mijn favorieten. Wat de soep zo lekker maakt, is haar diepe smaak. Het mooiste van al is dat je hiervoor zo goed als niets moet doen. De groenten drie kwartier in de oven steken, meer niet. Deze soep had ik waarschijnlijk nooit leren kennen als het dit jaar wel echt zomer was geweest. Maar zon, dit wil niet zeggen dat ik je daarom minder mis. ’t Is maar dat je ’t weet.
O
Dit heb je nodig
- 200 g tomaten
- 1 ajuin
- 3 jonge wortelen
- 1 venkel
- 2 teentjes look
- 3 el olijfolie + een beetje extra voor de afwerking
- 1 kleine courgette
- 1,5 l warme groentebouillon
- 2 laurierblaadjes
- 100 g kleine gedroogde pasta
- 30 g geraspte Parmezaanse kaas
- 1 klein busseltje basilicum
- versgemalen zwarte peper - zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200°C. Verwijder de steeltjes van de tomaten, snijd in partjes en leg op een bakplaat. Pel de ajuinen en hak grof, snijd de wortelen in reepjes, de venkel in plakjes en leg bij op bij de tomaten. Pel de look, snijd fijn en meng samen met de olijfolie door de groenten. Rooster 40 tot 45 minuten, tot de groenten zacht en goudkleurig zijn.
Doe de geroosterde groenten in een kookpot en giet de bouillon erbij. Snijd de courgette in grove reepjes en voeg de laurierblaadjes toe. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 20 minuten pruttelen.
Kook ondertussen de pasta beetgaar en scheur de basilicumblaadjes doormidden. Doe de pasta en de helft van de basilicum in de soep en laat nog enkel minuten zachtjes verder koken.
Verdeel de soep over voorverwarmde kommen. Werk af met een extra lepeltje olijfolie, Parmezaanse kaas en de rest van de basilicum.