wintersoep met gerst
Eigenlijk is dit een noodpost. Afgelopen weekend kreeg ik het briljante idee om zelf spek te zouten. Wat veel makkelijker is dan het lijkt, wees gerust. Maar toen ik hierover iets zinnigs wou schrijven, bleek ik veel meer te moeten vertellen dan ik eerst dacht. En omdat de meisjes van Alle Dagen Honger graag grondig te werk gaan, moeten jullie nog even wachten.

Jullie geduld op de proef en mijn post op de plank voor later, wat betekent dat ik voor nu iets anders moet verzinnen. Dus dacht ik: wat staat er deze week nog op het menu? Pasta met venkel en salami om een restje tomatensaus mee weg te werken, een etentje in Dôme (zomaar midden in de week, decadent, ik weet het, maar is decadent een reden om ergens neen tegen te zeggen? vind ik niet) en de wintersoep met gerst van Molly Wizenberg.
Wanneer ik op Molly’s blog Orangette deze groentesoep met gerst spot, denk ik meteen: verkocht! En wel om volgende redenen:
Omdat ik zelf nogal graag de mixer in mijn soep zet en dit eens iets anders is.
Omdat originele recepten met spruiten schaars zijn en ik ze in de soep doen alvast een goed begin vind.
Omdat ik nog een half pak gerst in de kast heb staan en niet goed weet wat ik hiermee aan moet.
Omdat Molly je laat geloven dat dit de lekkerste wintersoep sinds lang is en je iets fundamenteels mist wanneer je hem zomaar voorbij laat gaan.

En of ze gelijk heeft? Helemaal! Hoewel ik toegeef dat ik er tijdens het snijden van de groenten even niet veel meer in zag dan een veredelde juliennesoep. Maar uiteindelijk blijkt dit één van die zeldzame soepen die het juiste evenwicht vindt tussen hartig, verwarmend en zacht. Een eenvoudige wintersoep met diepgang, wie is daar op deze eerste koude dagen nu niet tevreden mee?

Dit heb je nodig
- 1 flinke scheut olijfolie
- 1 ajuin, gesneden
- 150 g of 4 stengels selder, gesneden
- 150 g of 1 grote pastinaak, gesneden
- 150 g of 3 wortelen, gesneden
- 150 g of 1 prei, gesneden
- 2 teentjes look, gesneden
- enkele takjes verse tijm, de blaadjes
- 2 blaadjes laurier
- 1,5 l kippen- of groentebouillon
- versgemalen zwarte peper & zout
- 60 g gerst
- 4 handjes spruiten, doormidden gesneden
Zo maak je het
Verwarm de olijfolie en doe de ajuin, selder, pastinaak, wortelen en prei erbij. Bak halfzacht in 10 minuten. Roer af en toe en zorg ervoor dat de groenten niet bruin worden.
Doe de look, tijm en laurier erbij en laat nog enkele minuten op het vuur staan. Giet de bouillon erbij en breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook en voeg de gerst toe. Laat 20 tot 25 minuten zachtjes pruttelen.
Doe de spruiten erbij en kook nog 5 minuten. Proef en doe er nog een beetje zout bij als dat nodig is. Serveer onmiddellijk met versgemalen zwarte peper.
Ik maakte deze soep met zelfgemaakte kippenbouillon. Wat ongetwijfeld zorgde voor een meer rijke smaak (zelfgemaakte bouillon rules!). En Molly, die doet samen met de spruitjes nog wat reepjes groene kool in de soep. Maar die had ik niet in huis.