wafels & salidou
Ik had het wafelijzer van stagiaire Judith al màànden in bruikleen. Een pittig staaltje machtsmisbruik. De enige manier om de wederoverhandiging tot een minder penibel moment te maken, was het te koppelen aan een gigantische wafelenbak die elke mogelijke negatieve emotie zou bedelven onder stapels zoetigheid.

Het streven is een krokante wafel, niet te zoet, er moet nog ruimte zijn tot bestrooien en besmeren. Nu blijken wafelrecepten niet populair. In geen enkel kookboek was er één te vinden.
Dus gingen Judith & ik zelf aan de slag. Met een niet onaardig resultaat. Superlicht & krokant vanbuiten, en zacht vanbinnen; de wafel van je dromen. De plattekaas als geniaal ingrediënt.

Om te smeren? Salidou! Een zoute karamelcrème, die we ontdekten (ook tesamen, op wafelvlak blijken we een onbreekbaar team) bij de breakfastclub. Het leven is vanaf nu voor altijd opgedeeld in twee tijdperken: het leven voor salidou en het leven na salidou. Maak maar dat je snel in het tweede tijdperk zit. Niets zal ooit nog hetzelfde zijn.

Dit heb je nodig
- 300 ml melk
- 3 eieren
- 130 gr volle plattekaas
- 100 gr boter
- 220 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 1 el suiker
- 100 gr suiker
- 40 gr gezouten boter
- 2 dl room
Zo maak je het
Zet een pan met dikke bodem op een matig vuur. Strooi de suiker in de pan en laat deze karameliseren (je laat de suiker smelten en bruin worden). Je kan hier af en toe in roeren. Als de suiker een goudbruine kleur heeft, roer je hier de zoute boter in stukjes door terwijl je roer met een garde. Voeg telkens een stukje toe, als dit volledig is opgenomen, voeg je het volgende stukje toe. Als alle boter door de karamel is gemengd, voeg je de 2 dl room toe. Nadat je de room er stevig hebt onder gemengd, laat je dit 7 à 10 minuten doorkoken op een zacht vuurtje. Hierna giet je de karamelcrème in een confituurpotje en laat afkoelen en opstijven. Als je de salidou in de frigo bewaart, blijft ie ongeveer 3 weken goed.
Verwarm je wafelijzer voor. Splits de eieren. Meng de dooiers met de suiker, melk & de gesmolten boter. Voeg de plattekaas toe. Roer tot een homogene massa. Roer hieronder de gezeefde bloem, bakpoeder en zout. Klop de eiwitten stijf en spatel voorzichtig onder het beslag. Vet je wafelijzer lichtjes in met wat boter & begin te bakken.