vijgen uit de oven

Barbara
24.10.2011

Dit kwam dit weekend op tafel toen Mayken en Jo kwamen eten: vijgen met parmaham en ricotta in de oven.

IMG_4152

Eigenlijk komt het op tafel telkens er iemand dezer dagen komt eten. Ik zit momenteel namelijk volop in de vijgen: ze zijn goedkoop, lekker en sappig op dit moment. En het idee dat ze binnenkort niet meer te krijgen zijn, maakt dat ik ze dwangmatig koop, meermaals per week. Vroeger vond ik dat vijgen het enkel verdienden om gewoon zo te worden opgegeten, ze waren lekker genoeg. Tot ik dit eens probeerde, en toen besloot dat vijgen het ook verdienden om in de oven te worden gestoken, omwikkeld met parmaham en gevuld met ricotta. Wel enkel als het om uitstekende parmaham en goede ricotta gaat, ik verwen ze graag, die jongens.

Kies vijgen die zwaar en zacht aanvoelen en waar eventueel al een beetje sap uit lekt. Ga zoals gezegd voor een goede kwaliteit parmaham en als je er aan kan komen, verse ricottakaas (te vinden bij de kaaswinkel of op de markt). Verse ricotta is stevig, brokkelig van structuur en erg lekker. En als dit je allemaal teveel gedoe is, zal ik het nooit weten als je gewoon een potje uit de supermarkt gebruikt.

IMG_4134

Dit heb je nodig

  • 12 rijpe vijgen
  • 4 volle eetlepels ricotta
  • 12 sneetjes parmaham
  • rasp van ½ citroen (onbespoten!)
  • beetje peper en zout
  • olijfolie

Zo maak je het

Verwarm de oven (hete lucht) voor op 180 graden. Spoel de vijgen voorzichtig en wrijf ze heel zachthandig droog met een propere handdoek.

Maak met een mesje een inkerving in de vijgen, in de vorm van een kruis. Trek de vier kwartjes voorzichtig een beetje open en vul de vijg met een theelepeltje ricottakaas. Draai daarna een plakje parmaham rond de vijg.

Leg alle vijgen naast elkaar in een ovenschaal. Kruid elke vijg met goed wat zwarte peper, een beetje zout en een beetje geraspte citroenschil. Druppel ten slotte op elke vijg een beetje olijfolie.

Zet de overschoten in de warme over, laat de vijgen 15 à 20 minuten warm worden. Haal uit de oven, dien op met lekker brood en boter.