Tarte tatin met prei en geitenkaas

Johanna en Mayken
31.01.2017

Op de kop af een jaar geleden maakte ik deze taart voor het eerst. Ze wakkerde mijn liefde voor hartige tarte tatins aan. Iets waar ik zelf versteld van stond, want ik bak zo goed als nooit een taart. Maar al die goudbruin gebakken stronkjes prei zo netjes in rij op een knapperig korstje bladerdeeg, het is een aanblik die me nog altijd even gelukkig maakt als die eerste keer. Dit recept is een blijver, zoveel is zeker.

tatin_prei

 

Dit heb je nodig

    voor 1 taart:
      • 10 niet al te dikke preien
      • 3 el witte wijnazijn
      • 2 el vloeibare honing
      • enkele takjes verse dragon of een flinke snuif gedroogde
      • 3 sjalotten
      • 150 g geitenkaas, kies voor een half gerijpte kaas die weerwerk biedt aan het zoete van de prei
      • geraspte schil van 1 citroen
      • 1 vel bladerdeeg
      • 1 klont boter
      • versgemalen zwarte peper & zeezout

      Zo maak je het

      Verwarm de oven voor op 200°C.

      Was de prei en versnijd in stukken die zo groot zijn dat ze precies in de pan passen. Smelt een klontje boter in een ovenvaste pan op een zacht vuur en stoof hierin de prei enkele minuten aan. Draai af en toe om, zodat alle kanten mooi aankleuren.

      Blus met witte wijnazijn en lepel er de honing over. Kruid met de dragon, flink wat zout en versgemalen zwarte peper. Laat nog enkele minuten op het vuur staan, zodat de honing karameliseert.

      Pel ondertussen de sjalotten en snijd in flinterdunne ringen. Verdeel de sjalotringen over de prei, verkruimel er de geitenkaas over en werk af met de geraspte citroenzeste. Dek af met het bladerdeeg en vouw het overhangende deeg naar binnen toe, tussen de rand van de vorm en de prei in. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg.

      Bak de tarte tatin in de oven in 15 tot 20 minuten goudbruin. Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Leg hiervoor een schaal of groot bord op de pan en draai voorzichtig om. Perfect met een eenvoudige salade erbij (denk: veldsla, winterpostelein, waterkers, …).