stroop
Ik heb de herfst moeten omarmen nog voor de klimatologische zomer goed en wel gedaan was. Het was onvermijdelijk. Er moest een extra deken op het bed. Het had geen zin om verder te ontkennen. Snel na de aanvaarding, kwam de opwinding. De herfst is het seizoen waarin je schaamteloos in een conserveer-extravaganza kan uitbarsten: wecken, inmaken, opleggen. Niets is te gek in het najaar.

Groot was dan ook mijn vreugde toen ik uit een bevriende boomgaard een groot krat peren kreeg toegestopt en toen er nog geen dag later een rugzak vol valappeltjes werd aangedragen. Zo’n immense hoeveelheid fruit: dat vraagt om meer dan een appelcake, hier moest een heuse bewaaroplossing uit de bus komen. Na lang wikken en wegen, viel de keuze op stroop. Het leek mij dat zelfgemaakte appel- en perenstroop de overgang naar een nieuw seizoen veel zoeter zou laten verlopen. Het blijkt dat het rendement van stroop laag ligt. Uit 8 kilo appelen en peren haal ik 2 potjes stroop. Maar je hebt wel het voordeel dat je de kleine appeltjes en peren niet hoeft te schillen (ook het klokhuis mag er in blijven).

Dit heb je nodig
- Een grote hoeveelheid appelen en peren
Zo maak je het
Was het fruit en snijd het daarna in grove stukken, zonder het te schillen of de klokhuizen te verwijderen. Zet de stukken fruit op het vuur in een grote kookpot, met een bodempje water. Laat koken tot het fruit moes is geworden. Dit duurt minstens 1 uur. Roer regelmatig tijdens het koken om aanbranden te voorkomen.
Zeef deze moes door een zeef of een neteldoek. Vang het sap dat uit de moes komt op. Laat de moes idealiter een nachtje in de zeef uitlekken en duw op het einde nog eens stevig uit in een neteldoek, op deze manier heb je de maximale hoeveelheid vocht eruit gehaald.
Dit sap laat je inkoken, tot het stroperig wordt. Afhankelijk van de hoeveelheid sap zal dit langer duren. Het sap moet zeker tot 1/8 van de oorspronkelijke hoeveelheid zijn ingekookt. Doe de test door een druppeltje op een koude lepel te laten vallen en te kijken of het voldoende opstijft.
Als de stroop dik genoeg is, giet je hem in propere, hete (even spoelen onder heet water) glazen potjes en sluit je deze af.