pate van kippenlevertjes
De lekkerste paté ooit. Zelfgemaakt. In minder dan een half uur. Dat is kort samengevat de belangrijkste les van onze tweede stoofpotsessie. Op het menu stond bosduif die we ongekuist (lees: ingewanden incluis) bestelden. Als hapje vooraf wou Magalie met de levertjes en hartjes paté maken. Ik volgde gedwee en hield me vooral bezig met verrukt uitroepen wat een revelatie dit was. Waarop ze mijn enthousiasme niets vermoedend verder aanwakkerde door te vertellen dat je de paté ook met gewone kippenlevertjes kan maken. Ondergewaardeerde en spotgoedkope stukjes vlees die je in de koeltoog van elke betere poelier vindt. Het weekend erop kwam mijn zus eten. Twee keer raden naar het voorgerecht? Paté, zelfgemaakt. In minder dan een half uur. Dankzij Magalie.
Johanna en Magalie Verbaet van restaurant Ossip bundelen elke maand hun krachten voor een stoofpotsessie Vogels In De Pot. Naderhand deelt Johanna haar favoriete recept, geïllustreerd door Mayken.

Dit heb je nodig
- 250 g kippenlevertjes
- 250 g kippenhartjes
- 300 g gevogeltegehakt
- 3 kleine langwerpige sjalotten
- 1 tl venkelzaadjes
- geraspte schil van 1 onbespoten appelsien
- 1 snuif nootmuskaat
- 5-tal jeneverbessen
- 4 blaadjes laurier
- versgemalen zwarte peper + zout
- bakpapier + rechthoekige cakevorm
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170°C.
Mix de levertjes en hartjes half grof met een staafmixer, je mag hier en daar nog een duidelijk stukje vlees herkennen.
Pel en snipper de sjalotten fijn. Rooster de venkelzaadjes en vijzel fijn. Doe alles samen met het gevogeltegehakt in een grote kom. In gevogeltegehakt zit dikwijls al wat broodkruim, indien niet kan je een extra eetlepel paneermeel toevoegen. Doe er de geraspte appelsienschil, nootmuskaat, jeneverbessen en een flinke snuif peper en zout bij. Meng tot een stevig geheel.
Bekleed de cakevorm met bakpapier en lepel het mengsel erin. Werk af met enkele blaadjes laurier. Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. De paté is klaar wanneer hij in het vocht lijkt te drijven. Je kan dit ook testen door er met een satéstokje in te steken, als het er proper uitkomt is de paté klaar.
Maak de paté bij voorkeur een dag op voorhand. Lekker met een groene salade en een stuk knapperig stokbrood.