Stoofpot van ossenstaart
Luxe schuilt niet in dure ingrediënten of kristallen glazen. Ware luxe is de tijd vinden om traag te koken en lang te praten met je gasten. Schuif een eenvoudig stuk vlees in de oven. Gun het de tijd om langzaam zijn beste zelf naar boven te laten komen en je hebt een succulent gerecht. En het beste van alles: je hoeft de pot maar op tafel te zetten en uit te scheppen. Eenvoudiger kan het niet worden.

Dit heb je nodig
- 2 kg ossenstaart, in stukken van ongeveer 5 cm
- 2 flinke klonten of 100 g (geklaarde) boter
- 4 sjalotten, gesnipperd
- 2 teentjes look, gesnipperd
- 2 selderstengels, gesnipperd
- 2 wortels, in kleine blokjes
- 3 takjes verse tijm
- 1 takje verse rozemarijn
- 1 steranijs
- 3 laurierblaadjes
- 2 eetlepels bloem
- 800 ml tomatenpassata
- 300 ml rode wijn
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- voor de afwerking: geraspte parmezaanse kaas
Zo maak je het
Verwarm de oven op 220°C.
Leg de stukken ossenstaart op een bakplaat of in een grote ovenschaal, verdeel er in kleine klontjes de helft van de boter over en kruid met zout en versgemalen zwarte peper. Bak ongeveer 20 minuten in de voorverwarme oven, tot het vlees een bruin randje heeft en lichtjes gekarameliseerd is.
Wanneer je het vlees uit de oven haalt, verlaag de oventemperatuur dan naar 150°C.
Smelt de rest van de boter in een vuurvaste stoofpot en fruit hierin de gesnipperde sjalot en look glazig. Voeg de rest van de groenten en kruiden toe en stoof alles zacht in ongeveer 20 minuten, roer af en toe om.
Voeg de bloem toe zodat de saus straks bindt. Blijf de groenten omroeren terwijl je de bloem toevoegt zodat ze niet klontert. Bak alles onder voortdurend roeren nog 1 minuut verder droog.
Giet de passata en wijn erbij. Voeg de ossenstaart en het achtergebleven bakvocht toe. Roer alles goed om. Breng aan de kook, zet het deksel op de pot en laat minstens 5 uur zachtjes verder garen in de oven.
Haal de stoofpot voorzichtig uit de oven en verwijder met behulp van twee vorken het vlees van de botten. Proef of de saus nog extra kruiding nodig heeft. Serveer met pasta en wat versgeraspte parmezaanse kaas.
Tip:
Net zoals de meeste stoofpotten wordt ook deze stoofpot er alleen maar beter op wanneer je hem een dag van tevoren maakt, zodat de smaken een nacht te tijd hebben om goed te mengen.