stamppot met geroosterde spruitjes en spek
Koude winterdagen smeken om warm en comfortabel voedsel zoals stamppot. Van oorsprong armenvoer uit de Lage Landen, dat de eeuwen trotseerde als eenpansgerecht waarbij groenten en aardappelen samen gekookt werden in ruim water met zout en daarna geprakt. Vandaag vooral geliefd om z’n gesofisticeerde bruutheid. Deze stamppot met geroosterde spruitjes waardeert ons culinair erfgoed op met iets knapperigs, iets groens, iets zoets en iets hartigs. Spruitjes met spek is een klassieker die lekker combineert met peer en walnoten. En door er ook fijngesnipperde rauwe spruitjes onder te mengen, krijgt de stamppot extra beet.
STAMPPOTTIPS:
In dit recept gaat in verhouding iets minder aardappelen dan spruitjes, maar nog meer groenten kan natuurlijk ook. Bij stamppot steekt het niet zo nauw en moet je vooral doen waar jezelf zin in hebt. Wie het experiment niet schuwt kan ook enkele lepels linzen doorheen deze stamppot mengen. Of roer er een lepel graanmosterd onder voor extra pit. Een geutje melk en een klont boter zijn het geheim voor een smeuïge stoemp. Maar met een zuivelvervanger zoals haver- of speltroom lukt het ook. En je kan van deze stamppot ook makkelijk een ovenschotel maken, met een knapperig korstje van paneermeel, boter en geraspte kaas of gehakte noten.

Foto’s: Senne Van Der Ven
o
o
Dit heb je nodig
- 750 g aardappelen
- 1 kilo spruitjes
- 1 peer
- 3 sjalotten
- 2 teentjes look
- 100 g walnoten
- 200 g spekblokjes
- 100 ml volle melk
- olijfolie
- 1 klont boter
- nootmuskaat
- versgemalen zwarte peper - zeezout
Zo maak je het
Schil de aardappelen en snijd in vieren of als ze erg groot zijn in zessen. Kook in ongeveer 20 minuten gaar in licht gezouten water.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verwijder de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd doormidden. Houd twee handen apart om straks rauw door de stamppot te mengen. Snijd de helft van de ongeschilde peer in lucifers. Pel de sjalotten en snijd in fijne halve ringen. Pel de look, plet met de zijkant van een hakmes en versnijd in stukjes.
Doe alles in een grote ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout en rooster in ongeveer 20 minuten beetgaar in de voorverwarmde oven. Roer af en toe om, zodat de peer niet aanbrandt. Hak de walnoten grof en strooi de laatste vijf minuten over de ovenschotel, zodat ze lichtjes roosteren.
Bak ondertussen ook de spekblokjes knapperig. Snijd de spruitjes en de helft van de peer die je apart hield in sliertjes.
Giet de aardappelen af. Stamp half grof, meng er de melk en een flinke klont boter onder. Kruid af met nootmuskaat. Schep de geroosterde spruitjes samen met de spekblokjes, rauwe spruitjessliertjes en peer onder de puree.
Lekker met een fris groene salade erbij.
o