Ribollita
Deze soep pruttelde afgelopen winter bij ons thuis meermaals de laatste dag van de week weg. Het is een stevige maaltijdsoep uit Toscane met kool, bonen en brood, die letterlijk ’opnieuw gekookt’ betekent. Traditioneel wordt de soep een dag op voorhand gemaakt, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. De dag erna wordt ze opnieuw opgewarmd en geserveerd met stukjes oud geroosterd brood. Dat je geen bouillon nodig hebt om diepgang aan deze soep te geven maar water volstaat, maakt haar tot een ideale zondagsoep.
o
De foto’s bij deze post werden gestyled door C3T, een nieuw online platform voor objecten en hun makers opgestart door Laura Geurten en Mayken Craenen. Ontdek en shop via c3tstore.bigcartel.com

o
Dit heb je nodig
- 2 ajuinen
- 2 wortelen
- 3 selderstengels
- 2 teentjes look
- 2 aardappelen
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 blik of 400 g tomatenblokjes
- 2 blikken of ongeveer 400 g gekookte witte bonen
- 500 g of ongeveer 1/2 groene kool
- 3 blaadjes laurier
- enkele takjes verse tijm of een flinke snuf gedroogde
- 1 steranijs
- olijfolie
- versgemalen zwarte peper - zeezout
- voor de afwerking: enkele sneetjes oud brood en parmezaanse kaas
Zo maak je het
Snijd de ajuin, wortelen, selder en look fijn en stoof in ongeveer 20 minuten zacht in een grote kookpot met stevig bodem op een laag vuur. Roer af en toe om zodat de groenten niet aankleuren.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd in blokjes. Voeg de aardappelblokjes samen met de tomatenpuree toe en laat even meebakken. Snipper de kool fijn en doe ze bij de groenten.
Voeg de witte bonen, tomatenblokjes, kruiden en een flinke snuf zout toe. Giet er ongeveer 2,5 liter water op zodat de groenten net onderstaan. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat ongveer 40 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pot, totdat alle groenten gaar zijn.
Haal van het vuur en laat een nachtje rusten. Warm de volgende dag de soep terug op. Rooster ondertussen het brood en breek in kleinere stukjes. Verdeel de gesroosterde stukjes brood over soepkommen en overgiet met de soep. Werk af met een beetje olijfolie, een flinke draai van de pepermolen en vers gemalen parmezaan.
EXTRA TIPS:
Geef de soep extra smaak door een oud korstje parmezaan, dat anders waarschijnlijk in de vuilbak zou belanden, mee te laten pruttelen.
Wie tijd heeft om de soep lang op het vuur te laten staan kan in plaats van bonen uit blik ook 200 gram droge witte bonen gebruiken die een nachtje geweekt zijn in water. Laat de soep dan anderhalf uur zachtjes koken in plaats van 40 minuten.
In dit recept wordt groene kool gebruikt maar andere koolsoorten kunnen ook, net als venkel of snijbiet in de zomer.