pizza met rode biet

Johanna
29.08.2011

Soms kom je een recept tegen en weet je meteen: jij komt op mijn bord. Het laatste onontkomelijke recept dat ikzelf tegenkwam was de pizza met rode biet van Hadas Cna’ani.

Het stond in De Standaard. Precies een week nadat ik op de Vrijdagmarkt in Antwerpen het lekkerste ei ooit naar binnen werkte. Een perfect baveuse omelet waar ik helemaal week van werd. En als op zo’n hoogwaardig stukje ontbijt ook nog eens kort aangebakken warmoes en groene tuinkruiden prijken, dan weet je: hier staat iemand in de keuken die er wat van kent.

Die kok bleek Hadas te zijn. Op zondag geeft ze ontbijtfeestjes in de Roskam en de rest van de week kookt ze in het restaurant van de Antwerpse conceptstore Ra13.

pizza

In De Standaard lees ik dat ze uit Israël komt en naar Antwerpen kwam om mode te studeren. Maar toen ze in haar tweede jaar niet slaagde, besloot ze om een oude passie weer op te nemen en aan de slag te gaan als kok.

Hier kan ik alleen maar blij om zijn. Want Hadas is een smaakkoningin. Ze weet dat een eenvoudige rechttoe rechtaan keuken het best tot haar recht komt wanneer je haar brengt met veel gevoel voor seizoensgroenten en originele smaakcombinaties.

En zo vergezelde haar pizza met rode biet mij, op een avond alleen thuis, aan tafel.

Voor het zelfgemaakte deeg moet ik helaas passen. Dat komt ervan als je het recept niet even op voorhand doorleest en pas om 19.30u te weten komt dat je het deeg eerst 30 minuten moet laten rusten, dan 25 minuten moet kneden om het vervolgens nog eens twee uur te laten rijzen, terug te kneden waarna het voor een laatste keer 40 minuten mag rijzen.

Dus ga ik voor de pizzabodems van La Bio Idea. Die volstaan ook voor een eetonderonsje met jezelf op een doordeweekse avond. Terwijl ik ze beleg met mozzarella bedenk ik mij dat deze pizza waarschijnlijk ook niet te versmaden is met geitenkaas, tijm en verse oregano. Maar dat is voor volgende keer, wanneer ik tijd heb om deeg te laten rijzen.

duo

Dit heb je nodig

  • 4 rode bieten, gekookt en in schijfjes gesneden
  • zeste van 1 citroen
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • voor het deeg:
  • 4 tl gedroogde gist
  • 125 ml water
  • 150 g roggebloem
  • 250 ml warm water
  • 2 el melk
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl zout
  • 500 g gewone bloem
  • dille (of andere verse kruiden)
  • olijfolie & zout

Zo maak je het

Maak het deeg. Meng de gist met 125 ml warm water in een grote verwarmde kom. Voeg daarna de roggebloem al roerend toe. Laat het mengsel op een warme plaats rusten gedurende minstens 30 minuten, tot het een los deeg vormt.

Voeg daarna de andere ingrediënten toe, en kneed het mengsel in een mixer met deeghaken gedurende 10 tot 25 minuten. Het deeg zal nat en plakkerig aanvoelen.

Leg het deeg in een kom die ingesmeerd is met olijfolie, en druppel nog wat olie over het mengsel. Bedek de kom met een keukenhanddoek, en laat het deeg twee uur rijzen op een warme plek. Kneed het deeg nog een paar keer en laat opnieuw 40 minuten rijzen.

Verdeel het deeg in zes golfballetjes en rol elk balletje met snelle, lichte bewegingen zo dun mogelijk uit op een met bloem bestrooid vlak.

Zet de oven op de warmste stand. Leg de mozzarella, acht sneetjes rode biet en een beetje citroenschil op elke pizza en werk af met olijfolie. Bak gedurende 7 tot 10 minuten.

Werk af met verse kruiden en serveer warm.