Pasta met kool en ansjovis
Telkens wanneer ik de koelkast opentrek, ligt daar kool in. Veel kool. Zoveel kool dat ik op den duur ook niet meer weet wat ik ermee moet. Tot ik bedenk dat kool niet moet mistaan in een pasta. Ik trek een blikje ansjovisfilets open, stoof de gesnipperde kool erin gaar en strooi er op het einde nog wat vers geroosterd broodkruim over. Wat ik zo goed gevonden vind van mezelf dat ik snel het recept neerkribbel, zodat ik er straks op de blog ook nog mee kan stoefen. Tot Barbara me de volgende avond een bord voorschotelt waarop precies hetzelfde ligt. Mijn geniale inval blijkt zowaar een Italiaanse klassieker. Ergens een recept lezen en het vergeten, om daarna te denken het zelf verzonnen te hebben, zou ik de enige zijn wie dit wel eens overkomt?

Illustratie: Mayken Craenen
Dit heb je nodig
- 1 klein teentje look
- 1 selderstengel
- 2 sjalotjes
- 1 klein blik of ongeveer 30 g ansjovisfilets op olie
- 350 g kool (savooikool, witte kool, spruitjes, boerenkool, ...)
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 250 g pasta (spaghetti, penne, linguine, ...)
- 1 snede (zuurdesem)brood zonder korst
- geraspte schil van 1/2 onbespoten citroen
- olijfolie
- versgemalen zwarte peper - zout
Zo maak je het
Snipper de look en selder fijn. Snijd de sjalotjes in halve ringen en de kool in fijne reepjes.
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een grote pan met stevige bodem. Voeg de look, selder en sjalot toe. Bak alles glazig in ongeveer 5 minuten. Doe de ansjovis erbij en laat smelten. Voeg de kool en chilivlokken toe en stoof beetgaar op een laag vuur.
Kook ondertussen de pasta in een ruime hoeveelheid water met een flinke snuf zout.
Haak het brood fijn voor het broodkruim. Verwarm een scheut olijfolie in een pan en bak hierin het broodkruim krokant. Meng er de geraspte citroenshil onder en breng op smaak met peper en zout.
Giet de pasta af. Proef of de kool nog extra zout of peper nodig heeft. Meng de pasta onder de kool en laat twee minuten rusten zodat alle smaken goed mengen. Verdeel over twee voorverwarmde borden en werk af met het broodkruim.