Pasta in tomatensaus
Barbara kijkt maar bedenkelijk wanneer ik zeg dat ik een recept voor tomatensaus op onze blog wil posten. Het is waar, een simpele tomatensaus is niet meer dan een sjalotje en wat look aanstoven, tomaten erbij en klaar. Maar het is de scheut balsamicoazijn die het ’m hier doet. En ja hoor, al haar scepsis ten spijt was ze meteen verkocht toen ik haar deze pasta voorschotelde.

Dit heb je nodig
- 250 g spaghetti - mijn favoriet is spaghetti n°12 van De Cecco, te koop in Delhaize
- 2 grote of 4 kleine sjalotten, in halve ringen
- 1 teentje look, gesnipperd
- 1 el rode wijnazijn van goede kwaliteit
- 1 el balsamicoazijn
- 350 ml passata of tomatenpulp - lijkt weinig, maar zoals de echte Italianen gaan we voor niet te veel saus
- 1 snuif gedroogde oregano
- 2 el kappertjes
- olijfolie van goede kwaliteit
- versgemalen zwarte peper & zout
- eventueel wat geraspte parmezaan
Zo maak je het
Doe een flinke scheut olijfolie in een pan met dikke bodem. Stoof hierin op een zacht vuur de sjalot en look 15 minuten aan.
Blus met de wijn- en balsamicoazijn. Giet de passata erbij. Kruid met de oregano en breng verder op smaak met een snuif peper en zout. Laat 10 tot 15 minuten pruttelen op een zacht vuur, tot de saus ietwat ingekookt is.
Kook ondertussen de spaghetti beetgaar in een grote pot gezouten water.
Giet de spaghetti af. Roer de kappertjes door de tomatensaus en meng er de spaghetti onder. Laat 2 minuten rusten.
Verdeel de spaghetti over twee voorverwarmde borden. Werk af met een scheutje olijfolie en een extra draai van de pepermolen. Strooi er eventueel nog wat gerapste parmezaan over.