Pannacotta ‘Mission Style’
Twee potente slagersjongens begeleiden ons naar de auto. De ene draagt 10 kilogram buikspek, een paar liter fond en heel wat potjes reuzel. De andere zeult met 48 eendenbouten, 9 liter ganzenvet en twee kilo kippenvellen. Het is de zaterdagochtend voor het ADH Kookt #4 diner. Dat het zo’n dierlijke vetten-festijn belooft te worden, is te wijten aan de jongens van Mission Chinese Food, uit wiens kookboek we de mosterd halen voor deze editie. Chinese keuken met een Amerikaanse inslag, dat betekent véél vlees, veel vet en nog meer smakelijke combinaties.



De slagersjongens kunnen we helaas niet meenemen naar Ossip… hun plicht roept! En de onze ook: buikspek moet gepekeld, bouten geconfijt. We resideren het hele weekend in de heerlijk grote keuken van Magalie. De dag van het diner slaat in de namiddag de stress even toe: er moeten nog 150 flatbreads worden uitgerold, alle bouten moeten nog worden geplukt en de kippenvellen moeten crispy gebakken worden voor de peking eend. Maar we kunnen snel onze handen uit het haar halen, want van alle kanten stuiven professionele chefs toe om ons te helpen. Magalie maakt de bacondressing voor de sla, haar collega Yves bakt geduldig broodjes en vrijwillige spring-in-‘t-veld Yannick van bistro Miro staat hoisinsaus te pimpen… Jo en ik werpen elkaar een betekenisvolle blik toe. Hoe zijn we in deze situatie beland? Vervolgens laten we het ons welgevallen en besluiten stilzwijgend we dat we voor het geluk geboren zijn.



Wijzelf zijn grote fan van de pannacotta met karnemelk. Wij werkten ‘m af met erwtjes, kervel, vlierbloesem en muntolie. Het recept voor de basis pannacotta passen we een tikje aan, met véél minder suiker (die Amerikaanders!) en wat citroenzeste voor extra fraîcheur. Als je niet houdt van groen op je dessert, kan je ook voor gestoofde rabarber of gewoon wat rode besjes opteren. Dat het diner in de smaak viel, konden we hier lezen, in onze eerste officiële recensie – blink blink!
Alle stijlvolle foto’s in deze post zijn genomen door de minstens even stijlvolle Olmo Peeters.



Dit heb je nodig
- 1,65 l volle room
- 400 gr suiker - dit is volgens het recept van MSF, maar wij gebruikten slechts 1/3 hiervan. Proef wat je zelf zoet genoeg vindt!
- 5,5 blaadjes gelatine (kan je ook vervangen door agar agar)
- 80 ml citroensap + de zeste van de helft van de citroenen
- 475 ml karnemelk
Zo maak je het
Leg de gelatineblaadjes te week in een grote kom koud water. Voeg het citroensap en de karnemelk samen in een grote mengkom.
Verhit de room en de suiker op een zacht vuurtje. Neem van het vuur net voor het kookpunt bereikt is. Meng met een klopper de uitgewrongen gelatineblaadjes onder het warme roommengsel. Als deze zijn opgelost, voeg de warme room toe aan het botermelk-citroenmengsel. Blijf ondertussen zachtjes roeren met een klopper. Op dit punt kan je ook de zeste toevoegen.
Giet in klein potjes en laat minstens drie uur opstijven in de koelkast. Je kan kiezen om de pannacotta te serveren in de potjes of als je flexibele vormpjes hebt, kan je de pannacotta ook omdraaien en zonder potje serveren.