pizza met paddenstoelen
Met onze magere oogst wilde paddenstoelen van vorige week, maakten we alsnog een heerlijke pizza. Het wilde paddenstoelenseizoen loopt op zijn laatste benen, dus je zal je misschien moeten behelpen met wat gedomesticeerde exemplaren. De gaten werden ook bij ons gevuld door een bakje Parijse champignons, dus voel je zeker ook niet te beroerd om bijvoorbeeld voor de pasta gewone champignons te gebruiken en enkel bovenop een paar schone bosexemplaren te etaleren. Hoewel we met een tikje doodsangst kampten omdat er mogelijks een giftig exemplaar tussen was geslopen, aten we deze pizza toch tot het laatste stukje op omdat ie zo lekker was.

oo
Dit heb je nodig
- 18 gr verse gist
- 100 ml lauw water
- 200 gr bloem
- 1 tl zout
- een snuifje suiker
- 2 el olijfolie
- 600 gr gemengde boschampignons
- 2 sjalotten
- 1 teentje look
- 1 dl room
- een klontje boter en een geut olijfolie
- peper en zout
- (verse) tijm en oregano
- een hand grof geraspte parmezaan
- goede olijfolie
Zo maak je het
-> variatie op een recept uit het paddenstoelenboek van Edwin Florès
Los de gist op in het water. Meng in een kom de bloem met de olijfolie, zout en suiker. Voeg de opgeloste gist toe en kneed met de hand tot een samenhangend deeg. Voeg water of bloem toe indien nodig. Rol tot een bol, leg het in de mengkom, dek af met een handdoek en laat 1 tot 1,5 uur rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor op 250 graden. Snijd de sjalotten en de look fijn. Smelt de boter in een pan en giet hier een geutje olijfolie bij. Bak de sjalotten en de look glazig. Voeg de 2/3 van de champignons toe en bak ze bruin samen met de tijm. Kruid met peper en zout. Voeg de room toe en laat even sudderen en inkoken. Mix met een staafmixer de champignons tot een grove pasta.
Rol het pizzadeeg uit en bestrijk met de champignonpasta. Leg hier bovenop de resterende champignons, in schijfjes gesneden. Hierboven komt de verse oregano en de parmezaanse kaas. Steek de pizza in de oven en bak hem tot het deeg krokant is.