Miso-karamelijs
Wie bij ijs enkel aan verzengend hete dagen denkt – waarop de warmte uit het asfalt opstijgt – heeft het mis. Als winterse ingrediënten de hoofdrol spelen in het bolletje roomijs, kan de warmte evengoed omhoog kringelen uit de gietijzeren radiator. Dit is een variatie op zoute karamel, waarbij de miso voor een subtiele, diepe hartigheid zorgt. Gebruik voor dit recept donkere miso, die heeft de meest hartige smaak. Witte miso is zoeter en zou niet zo hard contrasteren met de zoete karamel.

Dit heb je nodig
- 3 eierdooiers
- 150 ml volle melk
- 150 ml room (40% vetgehalte)
- 75 g suiker
- 5 cl water
- 2 tl donkere misopasta
Zo maak je het
Verwarm op een zacht vuurtje de melk en de room tot net aan het kookpunt. Klop de eierdooiers los.
Maak intussen de karamel door de suiker in een pannetje op het vuur te zetten met het water. Laat de suiker smelten en bruin worden. Roer niet in het suikermengsel want dan koekt de karamel aan je lepel. Draai het vuur tijdig uit want de karamel blijft nog nakleuren.
Giet de hete melk op de eierdooiers terwijl je goed klopt met een garde. Hevel opnieuw over in de kookpot en zet op een zacht vuurtje, terwijl je blijft kloppen tot je crème gebonden is. Voeg al kloppend de iets afgekoelde, maar nog lopende karamel en de miso toe.
Laat het mengsel afkoelen en draai het ijs in je machine tot het de gewenste textuur heeft.