minestrone
Soms zijn gebeurtenissen droef en moet eten troosten. Soep kan dat. Vooral als het om een stevige uitvoering gaat, met pasta er in. En ach, wat maakt het ook, dat blik witte bonen dat in normale omstandigheden nergens voor deugt.
Dus stond er deze avond minestrone op tafel; in combinatie met rode wijn en twee lieve vrienden een balseming voor de ziel.

Dit heb je nodig
- 2 uien
- 2 teentjes look
- 1 prei
- 3 stengels selder (groen of wit)
- 4 tomaten
- 1 blik witte bonen (enkel als het al jaren op het juiste moment staat te wachten in het voorraadrek)
- 1 el tomatenpuree
- 1 dikke snede gerookt spek (4 à 5 cm)
- olijfolie
- 2 laurierblaadjes
- 100 gr pasta
- een handvol peterselie
- parmezaanse kaas
Zo maak je het
Snijd de uien, de prei en de selder fijn. Plet de teentjes look en snijd ze fijn. Ontpit de tomaten en snijd ze in kleine reepjes. Snijd het spek in kleine blokjes.
Bak in een eetlepel olijfolie de blokjes spek. Voeg na 5 minuten de ui, look, selder en prei erbij. Stoof de groenten aan zonder te kleuren. Voeg na 5 minuten de tomatenpuree toe, stoof nog 5 minuten verder aan.
Breng water aan de kook voor de pasta, kook de pasta al dente in gezouten water. Giet af.
Voeg bij de groenten en het spek 2 à 3 liter bouillon en twee blaadjes laurier, tot alles ruim onder staat. Laat even goed doorkoken. Doe net voor je het vuur uitzet de tomatenreepjes, de bonen en de gekookte pasta erbij. Kruid bij met beetje zout en veel peper (optioneel nog wat paprika).
Serveer in een diep bord, bestrooi royaal met fijngesneden peterselie, besprenkel met wat olijfolie en rasp veel parmezaan op de soep. Eet met vers stokbrood.