linzen met gehakballetjes

Barbara
12.10.2011

Wanneer je je ellendig voelt, heb je eten nodig dat helend is voor maag en ziel. Dat eten moet er niet bijzonder uitzien, het moet namelijk niet teveel contrasteren met je gemoedsgesteldheid. Het moet gewoon erg lekker zijn, in ruime hoeveelheden aanwezig & min of meer gezond.

IMG_4063-1

Niets zo troostend als linzen vind ik persoonlijk. Je slecht voelen met een bord linzen in de hand is toch van een heel andere orde.

Vandaag maakte ik linzen, met gehaktballetjes. Jawel, gehaktballetjes met citroenrasp, venkelzaad, parmezaan & peterselie. Geef toe, die ziel wordt al gestreeld bij het idee alleen. Ik raad je aan ook niet zuinig te zijn met olijfolie of boter bij het aanstoven van je ui.

Tot slot, dit alles eet je liefst in een kom. Met een lepel. Ja, dat gaat er misschien over, maar soms mag je wat zwelgen in je zelfmedelijden.

IMG_4072-1

Dit heb je nodig

  • 1 + ½ ui
  • 1 blad laurier
  • 1 kleine + 1 gewone wortel
  • 180 gr groene linzen
  • 1 venkel (enkel de witte knol, de groen toppen kan je gebruiken voor bouillon)
  • 3 el olijfolie of een stevig klontje boter
  • een scheutje witte wijn (of water)
  • 500 gr gemengd gehakt (varkens + kalfs, niet gekruid)
  • ¼ bussel peterselie
  • 2 tl venkelzaad
  • 50 gr parmezaan
  • geraspte citroenschil van ½ biocitroen
  • peper, zout, curry, paprika, nootmuskaat, cayennepeper
  • 1 eitje

Zo maak je het

Breng water aan de kook voor de linzen. Voeg de linzen toe, samen met een halve ui (in zijn geheel), een kleine wortel (geschild maar niet versneden) en het blad laurier. Kook de linzen gaar op een zacht vuurtje, afhankelijk van de soort 15 tot 30 minuten. Proef af en toe of ze gaar zijn (ze moeten hun vorm behouden). Giet de linzen af, en vis de ui, wortel en laurier eruit en gooi weg.

Snipper de ui fijn. Snijd de venkel in twee, de harde kern snijd je eruit. Snijd de venkel in fijne plakjes, de geschilde wortel ook.

Stoof de ui aan in de olijfolie, laat op een zacht vuurtje een 10tal minuten stoven tot ze helemaal zacht en zoet zijn. Voeg daarna de venkel en de wortel toe, giet er een scheutje witte wijn of water bij en laat stoven onder een deksel, tot de groenten zacht zijn (10 à 15 minuten). Voeg de linzen toe, kruid met peper, voldoende zout en een beetje citroensap en draai het vuur uit.

Meng voor de gehaktballetjes het gehakt met het eitje, en de kruiden (naar smaak). Voeg er de gehakte peterselie, geraspte parmezaan, citroenrasp en venkelzaad bij. Meng en draai er balletjes van. Bak in boter of olijfolie in een hete pan tot ze bruin zijn langs beide kanten en gaar vanbinnen.