Lamsstoofpot met gerst en witte wijn
Een stoofpot is de hoeksteen van de Franse familiekeuken. Het is een gerieflijk gerecht dat multi-inzetbaar is: je kan het serveren wanneer er vrienden op bezoek komen maar evengoed op een luie zondag die vraagt om troostrijk avondvoedsel. In de oven krijgen de groenten en het vlees de tijd om langzaam hun beste zelf naar boven te laten komen, waarna je de pot enkel nog op tafel moet zetten om uit te scheppen. En door er iets van granen in te verwerken, heb je meteen een volwaardige maaltijd op tafel. Dat je er slechts één kookpot aan vuil maakt en er dus opvallend weinig afwas aan overhoudt, is ook mooi meegenomen. Deze ovenstoof helpt bij het verteren van de herfstkoude. Volledig volgens het seizoen met pastinaak en winterwortelen, maar tegelijkertijd ook delicaat van smaak door de witte wijn die erbij gaat.

Dit recept verscheen ook in de november-editie van Nest Magazine. Foto’s: Senne Van Der Ven en Eefje De Coninck.
o
Dit heb je nodig
- 1 kg lamsnek met been, in stukken versneden
- 2 grote of 4 kleine sjalotten
- 2 stengels selder
- 1 prei
- 2 grote of 4 kleine pastinaken
- 8 wortelen
- 150 g gerst
- 1 el bloem
- 1/2 fles witte wijn
- 2 blikken of 800 g gepelde tomaten
- enkele takjes verse tijm of een flinke snuif gedroogde
- 3 blaadjes laurier
- ghee of (geklaarde) boter om in te bakken
- zwarte peper & zout
- afwerking: grof gehakte platte peterselie
Zo maak je het
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 150°C. Snijd ondertussen de sjalotten in halve ringen en snijd de selder en prei fijn.
Smelt een flinke klont ghee in een stevige braad- of stoofpan. Kleur het vlees kort aan op een hoog vuur en kruid met peper en zout. Haal het vlees uit de pan en zet opzij. Het moet nog niet helemaal gaar zijn maar wel een licht goudbruin korstje hebben.
Stoof de sjalot, selder en prei in dezelfde pan en voeg indien nodig nog wat extra ghee toe. Laat 15 minuutjes zachtjes stoven op een klein vuur, roer af en toe om aanbakken te voorkomen. Snijd ondertussen de pastinaak en wortel in redelijk grote stukken, zodat er straks nog voldoende beet aanzit. Spoel ook de gerst grondig. Schep de bloem over de gestoofde groenten zodat de saus van de stoofpot straks wat indikt. Laat de bloem 1 minuut meebakken onder voortdurend roeren.
Voeg nu de rest van de ingrediënten toe: de pastinaken, wortelen, gerst, witte wijn, gepelde tomaten, kruiden en de lamsnek met het achtergebleven bakvocht. Roer alles goed om. Breng aan de kook, zet het deksel op de pan en laat 2,5 uur zachtjes verder garen in de oven.
Werk af met wat grof gehakte platte peterselie, zet de stoofpot op tafel en schep uit. Serveer er een groene salade bij.