kweepeergelei
Meter, mijn grootmoeder, maakt al zo lang ik me kan herinneren kweeperengelei. Net zo lang al, is dat mijn lievelingsconfituur. Kweepeer heeft een delicate smaak, zurig zoet, moeilijk te beschrijven.

Rauw lijkt er helemaal niets aan te vangen met de bultenaartjes. Ze zijn steenhard om te versnijden en hebben smaak noch kleur. Maar na lang en langzaam koken ontvouwt zich de gouden kleur en delicate smaak. It’s like nothing you’ve ever tasted.
Maak de gelei, eet ‘m op een goede boterham met kaas en denk eens aan mijn grootmoeder, bertha. De onwaarschijnlijkste 91jarige vrouw die er bestaat. Ze wit haar muren, ze doet de was, de snoeit de haag, ze breit sokken voor haar achterkleinkinderen, ze maakt kweeperengelei, ze bakt de lekkerste appeltaart (met zelfgemaakt deeg, uiteraard), ze kookt nog elke dag voor zichzelf en mijn grootvader en dat alles alsof er niets aan is. Laten we hopen dat dit een genetisch bepaalde eigenschap is en dat ikzelf over 64 jaar nog steeds potjes met kweeperengelei mag vullen.
Dit heb je nodig
- 8 middelgrote kweeperen
- 1/2 citroen, onbespoten
- geleersuiker, ongeveer 500 gr (afhankelijk van de hoeveelheid sap die je overhoudt)
Zo maak je het
Wrijf met een propere handdoek de dons van de kweeperen of spoel ze eventueel even onder kraan en wrijf ze daarna schoon. Snijd het kroontje van de kweepeer en gooi dit weg, snijd de rest van de vrucht, met klokhuis en schil er aan, in grove stukken. Zet deze stukken net onder water in een kookpot.
Laat dit drie kwartier à 1 uur koken op een zacht vuurtje, tot de kweeperen zacht zijn. Zeef het kookvocht door een neteldoek en vang het sap op. Duw de kweeperen niet te hard uit, anders wordt dit sap troebel.
Meet af hoeveel sap je hebt, en voeg suiker toe in de verhouding die op de verpakking van de geleersuiker staat (dit verschilt nogal eens naargelang het type geleersuiker), voeg ook de geraspte schil en het sap van ½ citroen bij. Laat dit 5 minuutjes doorkoken, onder regelmatig roeren. Als het een beetje begint te dikken, giet je dit over in hete glazen potten (spoelen met heet water en drogen met een propere handdoek) tot de rand, afsluiten en omgekeerd laten afkoelen.