Kruidige kerstkoekjes
Het euvel met onvoorwaardelijke vriendschappen is dat je die wel eens op proef durft te stellen. Ik weet dat Katharina, ofte de poes, mij voor altijd in haar hart heeft gesloten, van het moment dat wij beiden nog gespeend van enig modebewustzijn onze hoofden dicht bij elkaar brachten voor deze foto.
En zij zal altijd diep in het mijne zitten, samen met een vracht herinneringen aan lange langzame treinreizen met open ramen, ghost towns in de woestijn, karaokebars met cowboys en retraites aan de zee. Maar dat betekent ook dat ondanks het feit dat onze voordeuren slechts op drie minuten fietsen van elkaar liggen wij elkaar wekenlang druk doend uit het oog kunnen verliezen.
Tot ik de eerste kerstbomen zie opduiken. En niet anders kan dan aan de kerstkoeken van de poes te denken. Want eens de tijd van dennennaalden aanbreekt, stopt de poes met wat ze aan het doen is – en dat is meestal radio maken – en haalt ze geruite kerstlinten boven, steekt ze haar oven aan en slaat aan het bakken. Want een poes decoreert haar kerstboom niet met ballen – o néé. De poes decoreert haar boom met kruidige koeken!

Dit heb je nodig
- 100 g boter (kamertemperatuur)
- 100 g suiker
- 1 ei
- 250 g bloem
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/2 tl kardemom
- 1/2 tl zwarte peper
- 1/2 tl gemalen kruidnagel
- een snuifje zeezout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de zachte boter met de suiker. Meng het eitje onder het botermengsel. Voeg de bloem en de kruiden toe en meng zo kort mogelijk tot een samenhangend deeg. Als je het deeg te lang bewerkt, wordt het taai. Leg het deeg 30 minuten in de koelkast.
Rol het op een met bloem bestoven werkvalk uit tot een lap van 0,5 cm met een deegroller. Steek vormpjes uit en maak een gaatje met een rietje.
Leg de koekjes op een bakplaat die je ofwel met boter invet ofwel met bakpapier bekleedt. Bak 10 à 14 minuten tot de koekjes goudbruin zijn.
Laat afkoelen op een rooster. Trek een lintje door de gaatjes, zing luidkeels kersthits en decoreer je boom met dit lekkers.