Kalme koffie

Johanna en Mayken
24.08.2016

Ik ben een voorstander van luie recepten. Al doe ik soms ook graag moeite in de keuken, daar niet van. Maar een recept dat met een minimum aan moeite een maximum aan smaak verschaft, maakt mij gelukkig. Zo’n recept waarin eten herleid wordt tot eenvoud is een rustpunt. Het begon met ijsthee van matcha, waar niet meer voor nodig is dan een shaker met ijs, een theelepel matchapoeder en een glas water. Stevig schudden en klaar! Ik dronk er deze zomer liters van, dag na dag na dag.

Hetzelfde geldt voor ijskoffie. Die maak je met koud in plaats van warm water en laat je een nacht trekken in de koelkast. Kalme koffie dus, die zachter, iets zoeter en minder bitter smaakt dan koffie gezet met warm water omdat de smaakstoffen trager uit de koffie gehaald worden.

koffietijd

Dit heb je nodig

  • 70 gram grof gemalen koffie
  • 500 ml gefilterd water of bronwater

Zo maak je het

Doe de koffie samen met het water in een grote glazen bokaal met deksel. Laat de koffie 12 tot 24 uur rusten in de koelkast. Giet de koffie door een zeef en daarna nog eens door een koffiefilter. Spoel de koffiefilter eerst even met water, zodat de koffie geen papiersmaak krijgt.

Serveer de koffie met ijsblokjes en leng al dan niet aan met een scheut melk. Koud gezette koffie is ongeveer twee weken houdbaar in de koelkast.