jonge worteltjes

Johanna en Mayken
23.07.2016

Afgelopen maandag stond ik in de late namiddag op het veld van Corazon. Of beter: ik zat op mijn hurken in de lange serretunnel en trok de eerste nieuwe worteltjes van het jaar uit de grond. Amper langer dan mijn wijsvinger zijn ze te fragiel om straks zomaar achteloos te stoven. Deze snaken vragen om iets zachts maar tegelijkertijd ook fris, iets waar hun jeugdige zoetheid tegen afsteekt. Terug thuis vind ik inspiratie bij  Nigel Slater die voorstelt om ze kort te stomen – zodat ze knapperig blijven – en er een flinke scheut crème fraîche met vers gesnipperde tuinkruiden overheen te gieten. Ik pas zijn recept hier en daar een beetje aan en wanneer ik het op tafel zet, denk ik: er moeten terug meer recepten op onze blog. Van die kleine doordeweekse, die je onverwacht maakt om dan verbaasd te denken: dat heb ik nu eens goed gedaan.

jongewortels

Dit heb je nodig

  • 1 bussel jonge worteltjes
  • 1 sjalot
  • verse basilicum, een klein handje
  • platte peterselie, een kleine bussel
  • dragon, enkele takjes
  • 200 ml crème fraîche
  • 1 scheut witte wijn of zachte wijnazijn
  • citroensap, een flinke kneep
  • 1 blik voorgekookte linzen van ongeveer 400 g
  • zwarte peper - zeezout

Zo maak je het

Was de worteltjes, maar schil ze niet. Scrob ze indien nodig even met een stevige groentenborstel. Stoom ze in ongeveer 10 minuten beetgaar. Of kook ze kort in licht gezouten water, dat kan ook.

Snipper de sjalot en hak de groene kruiden fijn. Breng de crème fraîche zachtjes aan de kook in een pan die voldoende groot is zodat straks de worteltjes er ook nog bij kunnen. Voeg de sjalot en witte wijn(azijn) toe en laat enkele minuten pruttelen in op een laag vuur.

Doe in de laatste minuut de kruiden en het citroensap erbij. Kruid de saus met versgemalen zwarte peper en wat zeezout. Voeg de wortelen toe en laat nog een minuut of twee zachtjes verder koken, schep de wortelen af en toe om maar zorg ervoor dat ze niet breken.

Doe de linzen op een groot bord en schep hierover de wortelen en de roomsaus.
o

worteltjes