iceteaparty

Barbara
02.06.2015

Een goede barista herken je bij stijgende temperaturen niet enkel aan zijn strakke ijskoffies, maar ook aan zijn inventieve ijsthee. De tijd van mierzoete melanges is voorbij, in de plaats daarvan verschijnen verfijnde frisse drankjes op de kaart.

Bert van Wassenhove verruilde na jarenlang trouwe dienst in Caffènation Antwerpen zijn thuisstad voor de Nederlandse hoofdstad om Caffènation Amsterdam op de kaart te zetten. Antwerpen mist zijn excentriekste en mooist besnorde barista, maar de Noorderburen onthalen hem met enthousiasme. Niet enkel om zijn uitmuntende koffies, maar ook om zijn huisgemaakte limonades en ijsthees met bijzondere smaken.

icetea

De signature iced tea van zijn nieuwe bar brouwt Bert op basis van hop. “Het fascineerde me dat je in sommige bieren echt pompelmoes, lychee of zelfs ananas kan proeven – zonder dat er iets van fruit aan is toegevoegd”, vertelt Bert. “Die fruitige aroma’s komen uit de hop: naast bitter is hop ook enorm aromatisch. Als je je neus in zo’n zak gedroogde hopbellen steekt is het alsof je binnenkomt in een jeugdhuis op zondagmorgen. Op een goede manier hè (lacht). Ik gebruik graag citra of chinook, twee hopsoorten die iets minder bitter zijn en veel citrustonen hebben. Ik combineer het met wilde kamille, omdat deze wit-gele bloemetjes een hooiachtig aroma hebben dat goed past bij de hopinfusie. De limoen zorgt voor het onmisbare zuurtje dat de smaak optilt. Ik zet elke week een andere ijsthee op de kaart omdat ik graag experimenteer met nieuwe smaken, maar klanten blijven naar deze hopthee vragen. Dus zorg ik dat ik steeds wat achter de hand heb voor de echte addicts.”

foto’s: Mayken Craenen & Olmo Peeters

Caffènation Amsterdam – Warmondstraat 120 1058 TX Amsterdam – www.facebook.com/CaffenationAmsterdam

icetea

Dit heb je nodig

  • 1300 ml water tussen de 92°C en 96°C
  • 55 g rietsuiker
  • 45 ml limoensap
  • 4,5 g gedroogde hopbellen (type: citra of chinook)
  • 2,2 g gedroogde (wilde) kamille
  • schijfje citrus om af te werken

Zo maak je het

Meng de suiker met het limoensap in een grote theekan en giet er het hete water op. Laat hierin de hopbellen in een theefilter of –zakje infuseren gedurende twee minuten. Haal de hop uit de thee en laat vervolgens de kamillebloemen in een theefilter of –zakje één minuut trekken. Laat de thee afkoelen. Serveer in een glas met ijs en werk af met een schijfje limoen, citroen of sinaasappel.