Groene gazpacho
Ik ben nooit een fan geweest van gazpacho. Het woord alleen al vind ik onsmakelijk. De eerste hete dagen, een onverwachte staycation en een groentensurplus deden mij deze zomer toch naar mijn blender grijpen voor wat ik koppig een ‘hartige groenten-smoothie’ zou blijven noemen. Achteraf denk ik dat niemand zich ooit de moeite heeft getroost om voor mij een verse gazpacho te draaien want de frisse soepjes ik nu non-stop maak, hebben niets te maken met mijn herinneringen aan de zurige tomatenjus die aan de basis van mijn afkeer ligt.
Hieronder een receptje voor een knalgroene versie. Het devies luidt zoals altijd: varieer naar hartenlust met de groenten die je in huis hebt. De enige wat levensnoodzakelijk voor een lekkere gazpacho is een lekkere azijn (bv. appel, cider of sherry) en een fruitige olijfolie.

Dit heb je nodig
- 1 komkommer
- 2 à 3 kleine groene puntpaprika’s
- ½ courgette
- 5 kleine gele tomaten
- 1 avocado (eventueel)
- 1 verse witte of rode ui of een busseltje lente-ui met groen
- 1 handje peterselie
- 1 handje basilicum
- 2 takjes citroenmelisse
- 2 el yoghurt
- 5 el (daslook)azijn
- een stevige geut olijfolie
- 1 tl venkelzaad
- 1 tl za’atar
- 1 glas water
- peper
- zout
Zo maak je het
Snijd alle groenten in grove stukken en mik in de blender. Het is niet nodig om de groenten (behalve de avocado en de ui) te schillen, een goede blender krijgt de schil wel klein (en de frisgroene kleur krijg je er gratis bij).
Hak de verse kruiden grof en voeg ze bij de rest van de groenten. Voeg ook de yoghurt, azijn, olijfolie en droge kruiden erbij en giet het glas water in de blender. Mix alles fijn en proef.
Kruid bij met peper, zout, azijn of olijfolie naar smaak. Een kneepje wasabi of een mespuntje mierikswortel kan nog voor wat extra fris zorgen.
Als je houdt van een gladdere versie, kan je de soep passeren door een puntzeef, maar ik vind het wel een leuk idee om alle vezels van de groenten mee naar binnen te spelen. Koel in de frigo (of diepvries als het snel moet gaan) en serveer met wat verse kruiden of geroosterde amandelen.