Geroosterde spruitjes
Roosteren in de oven, het is een gerieflijke manier om groenten klaar te maken: zo makkelijk dat mislukken niet kan. Maar zo ergens einde winter slaat de sleur soms toe. Om de appetijt erin te houden ging ik voor De Standaard Magazine op zoek naar onverwachte maar daarom niet minder eenvoudige roosterrecepten. Er ging rode biet met anijs in de oven en pompoen met gember, witte miso en appelsien. Maar deze spruitjes waren mijn favoriet. Je kan ze zo eten of zoals in het recept hieronder verwerken in een pastagratin met mosterdroomsaus.

Dit heb je nodig
- 750 g spruitjes
- 200 g buisjespasta (bv. rigatoni)
- 1 hand of 50 g walnoten
- 100 g blauwe schimmelkaas
- 1 handje geraspte parmezaan
- 200 ml room
- 1 el (graan)mosterd
- olijfolie gedroogde tijm
- nootmuskaat
- versgemalen zwarte peper
- zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Haal indien nodig de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd ze doormidden. Spoel af.
Doe de spruitjes in een ovenschaal. Voeg een royale scheut olijfolie toe en breng op smaak met tijm, peper en zout. Meng door elkaar, zodat alle spruitjes bedekt zijn met een laagje olie. Rooster in 25 minuten goudbruin in de oven, roer halverwege even om.
Kook terwijl de spruitjes in de oven staan de pasta gaar in een ruime hoeveelheid gezouten water volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Hak de walnoten fijn. Doe ze in een ovenvast schaaltje en rooster in enkele minuten goudbruin bij de spruitjes in de oven (Pas op, dit gaat snel!). Meng de room met de mosterd. Breng op smaak met peper en nootmuskaat.
Giet de pasta af. Haal de spruitjes uit de oven en meng er de pasta onder. Kruimel de blauwe kaas over de pasta en overgiet met het roommengsel. Werk af met parmezaan.
Verlaag de oventemperatuur tot 190°C en zet de schotel nog 20 minuten in de oven. Werk af met de geroosterde walnoten.
o