Geroosterde kip met vijgen en rode wijn
De vijg is een botanische freak. Strikt genomen geen fruit maar een schijnvrucht die bestaat uit een trosje ingegroeide bloempjes die nooit tot bloei komen, omdat ze geen daglicht zien en binnenin verder tot zaadjes rijpen. In de Chinese taal zit dat mooi vervat, want het woord voor ‘vijg’ betekent er letterlijk ‘fruit zonder bloem’. Narijpen doen vijgen amper, vandaar dat je ze best zo rijp mogelijk koopt. Wanneer je bij de groenteboer zwicht voor verse vijgen, let er dan op dat er onderaan een honingzoete druppel nectar in het gaatje zit. Dan smaken ze zo lekker dat je kunt voorstellen dat het de vijg was die Eva verleidde en haar samen met Adam uit het paradijs verdreef. Want hoewel de verboden vrucht waar Eva van at dikwijls voorgesteld wordt als een appel, staat dat in de Bijbel nergens te lezen. Vijgen hadden dus net zo goed met de eer kunnen gaan lopen.
o
foto’s: Karmen Ayvazyan

Dit heb je nodig
- 1 hoevekip (versneden in 8 stukken) of 6 kippenboutjes
- 2 takjes verse rozemarijn
- 2 teentjes look
- 1 onbespoten citroen
- 8 vijgen
- 1 klein glas of 100 ml fruitige rode wijn
- olijfolie
- grof zeezout - versgemalen zwarte peper
Zo maak je het
Laat de kip 2 uur tot een nachtje marineren. Doe hiervoor het vlees in een grote kom, voeg de afgeritste takjes rozemarijn toe samen met de fijngehakte teentjes look en geraspte citroenschil. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met een flinke snuif zout en versgemalen peper. Meng alles goed onder elkaar, dek af en zet in de koelkast.
Haal de kip een half uurtje op voorhand uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kan komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 250°C. Verdeel het vlees over een grote ovenschaal. Zorg dat de stukken niet op elkaar liggen maar naast elkaar met voldoende plaats tussen, zodat ze gelijkmatig roosteren. Snijd de vijgen overlangs doormidden en leg bij de kip. Rooster 20 tot 25 minuten, tot de kip een goudbruin korstje heeft.
Haal de kip uit de oven. Kantel de ovenschaal voorzichtig en schep er enkele lepels bakvocht uit, zodat de saus straks niet te vettig wordt. Overgiet met de rode wijn en zet terug in de oven. Verlaag de temperatuur naar 160°C en laat nog 15 minuten verder garen.