Salade met geroosterde bloemkool

Johanna
05.04.2014

Deze salade met geroosterde bloemkool maakte ik met een restje couscous dat ik opdiepte uit een verhuisdoos die – na nu bijna een jaar – maar niet uitgepakt raakt. Ze staat in de garage en steekt vol half opgemaakte pakken pasta, blikjes tomatenpuree en verfrommelde zakjes bonen. Een soort reservevoorraadkast met restanten uit mijn oude keuken.

Laat je niet afschrikken door de lengte van het recept. Alles is in een dik half uur klaar en als je weinig zin hebt, kan je halverwege afhaken. Dit recept bracht me op het idee om de bloemkool eerst te roosteren. Wie wil kan de bloemkool dus ook gewoon zo, recht uit de oven eten. Of je maakt er net als ik, terwijl de bloemkool in de oven steekt, een couscoussalade bij die je pimpt met een pittige mosterdvinaigrette.

Bloemkoolsalade

Dit heb je nodig

    voor 2 personen:
    • 1 bloemkool
    • 1 ui, in halve ringen en niet te fijn gesneden, anders verbrandt de ui te snel
    • 2 teentjes look, ongepeld
    • 1 koffielepel gedroogde tijm
    • 1 tas of 150 gr couscous
    • 1 tas kokend water met een snuifje zout in
    • 1 bokaaltje of 200 gr voorgekookte kikkererwten
    • 1 pakje of ongeveer 100 gr gerookte zalm, in reepjes
    • 3 el geroosterd sesamzaad of andere zaadjes zoals pompoenpitten, zonnebloem, ...
    • 3 flinke handen waterkers of ander groen zoals rucola, platte peterselie, ...
    • olijfolie
    • versgemalen zwarte peper - zout
    • bakpapier & bakplaat
      voor de mosterdvinaigrette:
      • 1 el rode wijnazijn van goede kwaliteit
      • 1 el vers geperst citroensap
      • 1 tl mosterd
      • 4 el olijfolie van goede kwaliteit
      • 1 snuif zout & versgemalen zwarte peper

      Zo maak je het

      Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

      Haal de groene bladeren van de bloemkool en verwijder de harde steel aan de onderkant. Snijd de bloemkool in vier stukken en daarna in schijven van ongeveer 1 cm. Sommige zullen uit elkaar vallen en andere niet, dat is de bedoeling.

      Leg de bloemkool, ui en look op de bakplaat. Besprenkel met een paar flinke scheuten olijfolie. Kruid met de tijm, peper en zout. Hussel alles door elkaar.

      Spreid de groenten uit op de bakplaat. Rooster 20 tot 30 minuten in de oven, tot de bloemkool beetgaar, goudbruin en aan de zijkanten lichtjes gekarameliseerd is. Roer af en toe om.

      Doe de couscous in een kom en giet er eenzelfde hoeveelheid kokend en licht gezouten water bij. Dek af en laat enkele minuten wellen.

      Maak ondertussen de mosterdvinaigrette. Doe alle ingrediënten in een leeg bokaaltje. Kruid met een snuif peper en zout en schud krachtig. Proeft de vinaigrette te krachtig, leng dan eventueel aan met een heel klein scheutje water.

      Roer de kikkererwten, de gerookte zalm en de sesamzaadjes onder de couscous. Haal de bloemkool uit de oven en meng die ook onder de couscous. Meng helemaal op het einde de waterkers en mosterdvinaigrette onder de couscoussalade.

      Proef of er nog extra citroensap, peper of zout nodig is. Serveer lauw.