Gemberbier
Dat gemberbier niet zoet en kleverig hoeft te zijn bewijst deze frisse gefermenteerde versie van het drankje. Je hebt niets meer nodig dan water, gember en suiker – en veel geduld. Maak ineens voldoende, dan krijg je waar voor je arbeid. En begin nu! Dan kan je bij de eerste warme zonnestralen een zacht sissende fles opendraaien.



foto’s: Senne Van Der Ven
Dit heb je nodig
- +/- 150 g biologische gember
- +/- 5 el ongeraffineerde rietsuiker
- 800 ml gefilterd water
- 250 g gember voor een mild resultaat, meer voor een pittiger resultaat
- 8 liter gefilterd water
- 400 g ongeraffineerde rietsuiker (of meer naar smaak)
- sap van 4 citroenen
- + 1 glazen bokaal van 1 liter
- + 1 glazen recipient van 10 liter (type dame jeanne)
Zo maak je het
Maak een starter door 2 eetlepels grof geraspte gember te mengen met 2 eetlepels suiker en 800 ml water in een glazen bokaal. Roer goed met een houten lepel. Zet de starter in een warme ruimte en roer regelmatig. Voeg elke dag 1 eetlepel geraspte gember en 1 eetlepel suiker toe tot je starter zichtbaar begint te bruisen. Dit kan al gebeuren na een dag of twee, maar soms moet je wat langer geduld uitoefenen.
Als je starter tekenen van leven vertoont, maak je de gemberthee die de basis voor je gemberbier is. Snijd hiervoor de gember in fijne schijfjes en kook ze in de helft van het water gedurende 15 minuten met een deksel. Voeg de suiker toe en roer goed. Verdun deze straffe thee met de rest van het water, zodat de vloeistof sneller afkoelt. Laat verder afkoelen tot lichaamstemperatuur.
Het is belangrijk om de starter niet toe te voegen als de vloeistof nog te warm is, dan laten de levende organismen die je hebt gecultiveerd meteen het leven. Zeef de stukjes gember uit de starter met een neteldoek of plastiek zeef en voeg de starter bij de afgekoelde thee. Voeg het sap van de citroenen toe en laat het brouwsel verder fermenteren op kamertemperatuur in een grote glazen recipient. Roer af en toe.
Als het gemberbier begint te bruisen is het klaar om te bottelen, dit is meestal na een dag of twee. Giet het gemberbier in steriele glazen flessen en sluit af.
Laat de flessen nog een dag of twee op kamertemperatuur staan zodat de drank kan carboniseren. Let wel op dat de druk in de fles niet te groot wordt, want dan kunnen ze springen. Zet de flessen in de frigo zodat het proces wordt stopgezet en je van een glas fris gemberbier kan genieten.
TIP:
Op de schil van biologische gember zijn het meeste gisten aanwezig die je brouwsel een vliegende start zullen geven. Ga dus op zoek naar deze soort gember en schil de wortels niet.