kip met selder en kervelwortel
Johanna heeft een zwak voor stoofpotten. Onder het motto ‘beter één eerlijk gekweekte vogel in de pot dan tien industrieel vetgemeste kiekens met ophokplicht in de ren’, bundelt ze elke maand haar kookkunsten met chef Magalie Verbaet van restaurant Ossip voor een stoofpotsessie Vogels In De Pot. Het opzet is eenvoudig: elke editie worden de potten met een andere vogel gevuld om hulde te brengen aan de diversiteit binnen het vogelrijk. En uiteraard is iedereen meer dan welkom om mee aan tafel te schuiven.

De eerste sessie ging eind 2016 in Ossip door. Omdat beginnen bij het begin nooit een slecht idee is, gingen we op zoek naar een deugdzaam grootgebrachte kip die smaakt zoals een kip hoort te smaken maar het bijna nooit meer doet. Een doodgewone kip dus. En die vonden we bij Johan Verdyck, één van Magalies hofleveranciers. Johan is de man achter Carnivale, een groothandel die uitsluitend werkt met kleine producenten die geen compromis maken. Hij zocht meer dan twee jaar naar kippen die hun soort eer aandoen, en vond ze uiteindelijk in Spaans Baskenland. Daar scharrelen ze bijna vier maanden buiten rond, wat ongeveer dubbel zoveel is als de kippen die je doorgaans in de winkel vindt. Zo groeien ze uit tot flinke, gezonde exemplaren met veel spiermassa en donker vlees.
We vulden de Baskische kippen met citroen en laurier, staken ze samen met wat selder en kervelwortels in onze stoofpotten en serveerden er een knolseldersalde bij. En omdat goede recepten er zijn om doorgegeven te worden, pende Johanna het stoofpotrecept van Magalie neer en maakte Mayken er gezwind een illustratie bij.

o
Stoofpot van kip met selder en kervelwortel
o
Dit heb je nodig
- 1 hoevekip
- 6 selderstengels
- 8 kervelwortels
- 1/2 citroen
- 4 blaadjes laurier
- 1 scheutje witte wijn
- versgemalen zwarte peper - zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de selder in stukken van ongeveer tien centimeter. Schil de kervelwortels en snijd overlangs doormidden.
Kruid de binnenkant van de kip met flink wat versgemalen zwarte peper en zout. Vul op met de halve citroen en laurierblaadjes. Leg de selderstengels op de bodem van een gietijzeren stoofpot. Verdeel hierover de kervelwortels en leg de kip erop. Kruid de bovenkant van de kip met een stevige draai van de pepermolen en een snuf zout. Overgiet met een scheutje witte wijn.
Zet het deksel op de stoofpot en plaats 30 minuten in de oven. Verlaag daarna de oventemperatuur tot 160°C en laat de kip nog ongeveer 60 minuten langzaam verder garen. Versnijd de kip in stukken en serveer samen met de jus.
LEKKER MET: Wij gaven er een salade van geraspte knolselder met yoghurtdressing bij, waaronder we ook wat mosterdbladsalade en geraspte peterseliewortel mengden. Vind je geen mosterdblad, vervang die dan door een andere pittige salade zoals water- of tuinkers.
TIP: Kervelwortel vind je niet altijd even makkelijk in de winkel maar lijkt erg op peterseliewortel en kan je eventueel ook door pastinaak vervangen. Baskische kip is een vette kip, waardoor een extra klontje boter in de stoofpot niet nodig was. Maar gebruik je een andere, minder vette kip en wil je toch een lekkere saus, dan kan een klontje zeker geen kwaad.