Bonenhumus

Johanna
11.08.2014

Twee grote vierkante ramen, uitzicht op de kruin van een lindeboom en de bijhorende zwoele zomergeur, mintgroene muren en twee uiterst onergonomische bureautjes: het hoofdkwartier van Alle Dagen Honger heeft het allemaal. De eerste maanden in ons kersvers kantoor onder het dak van De Studio kunnen we niet stoppen met gelukzalig te zuchten. Na jaren rondzwerven en co-worken is een vaste plek een weldadig rustpunt.

Bovendien is de botanische tuin slechts de straat oversteken. Bij mooi weer is er altijd de optie van een picknick in het groen. Deze humus maakte ik ’s avonds laat voor de lunch van de volgende dag. Kikkererwten vond ik niet in mijn kast, wel een pak bonen. Een verbazend smeuïge humus toverde ik uit deze kleine jongens. Het beste aan humus is het tevreden gevoel dat je krijgt omdat je een onaantrekkelijk pakje droge bonen hebt kunnen omvormen tot iets luxueus, romigs dat je een prima zomerse lunch bezorgt. Huisvlijt in z’n puurste vorm.

bonenhumus

Dit heb je nodig

    voor een stevige confituurpot
    • 200 g droge bonen (kan met alle bonen die je vindt: groene, witte, bortolli, zwartoog, …)
    • 3 el olijfolie
    • sap + schil van 1 onbespoten citroen
    • 1 snuif zout
    • 2 tl za'atar
    • 1 el tahin (sesampasta)
    • ½ tl cayennepeper
    • versgemalen zwarte peper

    Zo maak je het

    Spoel de bonen af en week ze 1 nacht in koud water.

    Kook de geweekte bonen gaar in gezouten water. Dit zal ongeveer 45 minuten à 1 uur duren, check af en toe of ze al zacht genoeg zijn.

    Pureer de bonen, samen met de olijfolie en het citroensap, met een staafmixer of keukenrobot tot een pasta. Voeg de citroenzeste, peper, zout, za'atar en een eetlepel tahin toe. Als de humus nog niet smeerbaar genoeg is, kan je altijd een beetje water toevoegen om de pasta smeuïger te maken.

    Proef of je de humus pittig genoeg vindt. Kruid verder bij naar smaak. In een afgesloten bokaal kan je de humus in de koelkast minstens een week bewaren.