overnight oats

Barbara

Liefst zou ik elke dag croissants met roomboter eten, of dikke sneden wit brood royaal besmeerd met boter en confituur. Maar wat zou een zondag dan nog te betekenen hebben? In een wereld van overvloed waar we zelf onze grenzen moeten stipuleren en onze eigen principes moeten kiezen om te heiligen, is havermout wat de week van het weekend onderscheidt.

Havermoutpap, de grens tussen liefde en haat is dun. Maar ik ben sinds kort definitief aan de kant van de liefde gaan staan. Il y a un temps pour comprendre et un moment de conclure. En het moment is aangebroken waarop ik heb beslist dat havermout mijn vaste ontbijt wordt. Eens de dertig nadert, zijn er zekerheden nodig.

Maar ik ben ook geen geduldige ochtendmens. Staan roeren in een pannetje tot zich een voedzame brij vormt, is in het wrede ochtendlicht een te grote beproeving.

Daarom ben ik gewonnen voor de overnight oats. Je kan er gesofisticeerd over doen, maar het betekent gewoon dat je je haver – of andere – vlokken de avond voordien onder zet (in melk, in water, in yoghurt, in een mix van alle voorgaande). Zo is de volgende dag je havermout geweld en kan je ‘m meteen eten. Aanvullen kan met geroosterde noten, fruit – vers of gedroogd -, cacao nibs, nog een extra schep yoghurt, appelmoes, … Have a ball!

overnight oats

dit heb je nodig:

voor de pap:
1 kop havermoutvlokken (of spelt, gerst, …)
2 koppen (volle) yoghurt
1 el chia-zaad
1 el honing als je van zoet houdt
1 snuifje zout
1 snuifje kaneel

voor op de pap:
geroosterde noten
cacao-nibs
fruit (vers: appel, appelmoes, banaan, … of gedroogd: abrikozen, dadels, …)
extra honing

zo maak je het:

Meng in een kommetje de havermout met het chia-zaad en de yoghurt. Als je het gevoel hebt dat je havermout niet voldoende vocht heeft om te absorberen, kan je er nog een scheutje water onder mengen. Kruid met een beetje zout en kaneel en eventueel wat honing. Als je wat lekkere vanille-essence hebt (niet dat chemische spul), kan je dat er ook onder roeren. Zet de haver een nachtje in de frigo. Snijd er de volgende dag een stuk fruit bij en bestrooi met de toppings die jij het liefste hebt!