(ochtend)koffie
Barabara kan het zo mooi zeggen: “Een goede tas koffie maakt het begin van de dag een beetje acceptabeler.” Gelijk heeft ze. Zelf zette ik jarenlang elke ochtend een bialetti op het vuur. Maar sinds enkele weken trek ik de dag op gang met een doodgewone koffiefilter.

Vanwaar die ommezwaai? Dat moeten jullie aan Jens en Wouter vragen. De twee helden van onze absoluut favoriete koffiebar: de Normo. Met hun zelf gebrande bonen zetten ze de strakste bakjes ever. En alsof dit niet genoeg is, bekeerden ze me ook nog eens tot slow coffee.
Slow wat? Slowe koffie. Dat is koffie die niet door de espressomachine gaat maar met een filter gezet wordt. Hoewel echte pro’s zweren bij de verbeterde versie ofte Hario V60.

Ik hoor jullie al denken: “Terug naar het slappe bakje troost van vroeger bij de bomma?” Niets van. De bonen die gebruikt worden voor filterkoffie zijn lichter gebrand dan espressobonen. Wat niet wil zeggen dat ze minder smaak hebben. Integendeel. Er zitten juist nog fruiten en zuren in die anders (door de iets langere roostertijd) weggebrand worden. Het resultaat is een fijnzinnig kopje koffie op het scherp van de snee. Eéntje waar ik maar geen genoeg van krijg.
Toen ik onlangs aan Jens vroeg hoe ik mijn koffiezettechniek kon bijschaven (neen, ik ben geen freak) kreeg ik een uitgebreide uitleg en een blaadje mee naar huis. Sindsdien heb ik een ochtendritueel waar ik elke avond bij het slapen gaan stiekem al naar uitkijk.
o
7u45: koffieketel (die ik voor mijn verjaardag van Barbara kreeg) gevuld met water uit de brittafilter op het vuur zetten -> weegschaal klaar zetten -> het pakje koffiebonen uit de onderste koelkastla nemen (daar bewaren ze het best) -> koffiemaler op de weegschaal zetten en de bonen afwegen* -> een tas met filter klaar zetten.
7u49: kokend water door de filter (waar nog geen koffie in zit) gieten (zodat de tas voorverwarmt en er straks geen papiersmaak in de koffie zit) -> de bonen fijnmalen en in de filter doen -> het water uit de tas gieten -> de tas met filter op de weegschaal zetten.
7u51: een scheutje water over de koffie gieten zodat hij ‘bloemt’ -> 30 seconden wachten -> de koffie in cirkelvormige bewegingen zachtjes verder opgieten -> terwijl de koffie doorloopt twee sneetjes brood toasten en besmeren met een paar dikke klodders gezouten boter en abrikozenconfituur.
7u55: ontbijtvreugde met vers gezette koffie en toast.
* Voor 1 liter koffie heb je ongeveer 66g koffie nodig. Ik zet ’s morgens gewoon één tas voor mezelf en gebruik hiervoor 250 g water en 16 g koffie. Handig is ook Jens’ duivelse regel van 0,0666. Als je het aantal gram koffie deelt door 0,0666 weet je altijd precies hoeveel gram water je nodig hebt.
o