Marialena’s spinazietaart
De laatste dag van haar stage, fikste Marialena een Big Fat Greek Lunch. Een minutieus geplande afscheidslunch voor alle collega’s, die resulteerde in grote schalen Griekse salade, dampende pannen met garnalen in witte wijnsaus en … een spinazie-feta taart ter grootte van een molenwiel.

Hieronder het recept voor een iets bescheidener formaat. Met deze taart overwin ik mijn angst voor alles wat van dicht of ver op een quiche lijkt. Door z’n lichte filodeeg heeft hij niets van de overdadige zwaarte waar ik normaal gezien van huiver. Serveer met een salade met een fris-zure dressing.

Marialena’s spinazietaart
dit heb je nodig voor een taart 4 personen:
1 pak filodeeg
2 eitjes
5 stevige lente-uitjes
500 gr spinazie
½ bussel (platte) peterselie
375 gr feta
olijfolie
zwarte peper
boter
zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200°. Was de spinazie en ontdoe de lente-ui van zijn buitenste blaadjes. Snij de lente-ui in fijne ringetjes en de spinazie in grove stukken. Stoof in een pan de lente-ui aan in wat olijfolie, voeg daarna de spinazie toe en laat deze slinken. Schep het spinazie-ui-mengsel in een kom en meng er de peterselie, de feta en geklutste eitjes onder. Kruid met zwarte peper. Mocht het mengsel niet smeuïg genoeg zijn, kan je wat melk toevoegen.
Boter een platte ovenschaal in en leg de vellen filodeeg hierop. Het deeg mag een groot stuk over de randen vloeien, dit vouw je straks toe over de vulling. Stort het spinaziemengsel op de bodem en verdeel gelijk over de schaal. Vouw het deeg over de taart, zodat je de vulling amper nog ziet*. Verdeel een aantal kleine stukjes boter over het deeg, zodat het straks mooi bruin wordt in de oven. Zet de taart in de oven en laat 35 à 40 minuten bakken. Voel even of de taart stevig genoeg is, anders zet je ‘m nog even terug in de oven tot de vulling goed stevig is en het deeg bruin kleurt.

*Toen Marialena deze foto onder ogen kreeg, kreeg ze hartzeer. Het filodeeg moet immer nog veel royaler over de taart worden gevouwen liet ze weten. U krijgt dus de kans om onze fout recht te zetten en u zal beloond worden met veel knapperige knisperigheid!