KRACHTVOER 2
De laatste maanden hebben we zitten broeden op de tweede editie van KRACHTVOER – het festival over eten dat we samen met Villanella jaarlijks in elkaar steken. Vandaag kondigen we met grote trots het programma aan, dat in vol ornaat te bewonderen is op krachtvoer.be.
Voor KRACHTVOER #2 verzamelen we het weekend van 18 & 19 oktober heel wat schoon volk in DE Studio in Antwerpen. In de spotlights staan onze trouwe gastcuratoren Kobe Desramaults en Dorien Knockaert. Zij kregen beide een carte blanche om een blok in de programmatie te vullen en deden dat met verve. Hier kan je lezen wat Kobe van plan is met gefermenteerde groenten en hier wie Dorien uitnodigt om te komen praten over wilde planten.

Verder halen we met veel vuurwerk en – als het aan ons lag een hele stoet majoretten – de befaamde Chad Robertson uit San Francisco naar ons festival! De bakker van Tartine Bakery en auteur van dé broodbijbel Tartine Bread gaat op zaterdag in gesprek over biodiversiteit, graan en schaarste.

Daarmee zit hij pal op het thema van dit jaar: schaarste en overvloed. Een thema dat ons voor een aantal prangende vragen zet. We leven in een eindeloze overvloed maar zijn soms nostalgisch naar tijden waarin we inventief moesten omgaan met gelimiteerde middelen – we streven naar meer maar we dromen van minder.
Overvloed voelt ook een beetje unheimlich. Ergens knaagt de vraag of het einde van deze paradijselijke tijden niet in zicht is. Want wat eten we straks als de zee is leeggevist? We bewaren onze biodiversiteit in een zadenbank diep onder een gletsjer op Spitsbergen, maar in de supermarkt zien alle wortels er exact hetzelfde uit. En hoe lang kunnen we de cosmetische standaarden voor voedsel verantwoorden die enorme bergen afgekeurd eten opleveren? Doorheen het festivalprogramma exploreer je schaarste & overvloed in al z’n aspecten.

Het programma staat bol van lezingen, interessante gesprekken en films. Verder is er een hele resem workshops en tastings: leer groenten fermenteren voor als straks de winter komt, waag je aan een masterclass foodblogging of trek erop uit voor wildplukwandeling. Wie zin heeft kan een onbeminde vis fileren met sterrenchef Filip Claeys van restaurant De Jonkman in Brugge, onderduiken in het beenhouwersatelier van topslager Hendrick Dierendonck of een masterclass zuurdesembrood bakken volgen bij Sarah Lemke – de bakkersvrouw van De Superette in Gent.

En dan vergeten we nog onze specials en diners nog: de grote schaarste- en overvloedtalkshow op de openingsavond, het filmontbijt van Otarkino, een groot BBQ-diner Southern style met Papa Joe en Nicolas Decloedt, een radiodiner onder leiding van chef Magalie Verbaet in restaurant Ossip, …
Je krijgt een paar dagen om te grasduinen in het programma en maandag 9 september om 12u gaat de ticketverkoop van start. Verlekker je, maak lijstjes en houd je maandag paraat!