koffiecake
Ik ben helemaal tuk op cake, ik ben ook uitermate dol op koffie. Beeld je mijn blijdschap in bij een stukje koffiecake.

De walnoten in deze cake, zijn eerst geroosterd en dan gekarameliseerd. Noten roosteren vind ik een magische handeling. Je steekt een bakje noten in de oven en een kwartiertje later hebben ze een heel andere, diepe smaak en zijn ze heerlijk bros geworden.
Eet een plakje cake met een kop koffie, lekker dubbelop. Wil je er een heus dessert van maken, kan je er wat slagroom bij geven.

Koffiecake met gekarameliseerde walnoten:
dit heb je nodig
250 gr suiker (liefst ongeraffineerde rietsuiker)
250 gr zelfrijzend bakmeel (of bloem met een tl bakpoeder)
250 gr boter
4 eieren
3 el oploskoffie
eventueel ½ vanillestok, of vervang een deel van je suiker door vanillesuiker
100 gr walnoten
5 el water
3 el suiker
zo maak je het
Verwarm de over voor op 180°. Spreid de walnoten uit op een bakplaat of in een ovenschaal, rooster in de voorverwarmde oven 15 minuten. Houd in het oog dat de noten niet te donker worden. Laat afkoelen na het roosteren. Laat de oven verder voorverwarmen voor de cake.
Zet een pan op het vuur, meng hierin de 5 el water en de 3 el suiker. Laat pruttelen tot het begint te karameliseren (bruin & strooperig wordt). Voeg dan de geroosterde walnoten toe en roer ze om tot alle noten onder de karamel zitten. Spreid uit op een bord of een stuk bakpapier en laat afkoelen.
Splits de eieren. Meng de eidooiers, met de suiker en de zachte boter met een klopper. Roer even stevig tot dit mengsel wit wordt.
Meet 3 volle eetlepels oploskoffie af, en meng dit onder de bloem. Als het geen fijn koffiepoeder is, wrijf het dan fijn in een vijzel. Klop de eiwitten stijf. Zeef de bloem. Voeg in delen de bloem bij het beslag. Voeg daarna in delen het opgeklopt eiwit toe, roer voorzichtig om niet alle lucht uit het deeg te roeren. Hak de gekarameliseerde walnoten grof en meng onder het deeg.
Vet een cakevorm in (of bekleed met bakpapier) en stort het deeg in de vorm. Laat 45 minuten bakken in een oven van 180 graden. Prik met een mes in het midden, als het mes er droog uitkomt, is de cake gaar. Zet ‘m anders nog even terug in de oven.