kaneelrolletjes
Perfect voor een ochtend waar rek op zit. Je hijst jezelf uit bed, met als vooruitzicht deze kaneelrolletjes. Je knalt ze even in elkaar en gaat dan al met een koffie de krant lezen in afwachting. 20 minuten later glunder je van nieuwjaarsvreugde terwijl je een kaneelbroodje afscheurt en besmeert met boter of dikke room.

Zweeds in essentie, dus perfect om de winterblues te bestrijden. Je hebt ook versies met een meer broodachtig deeg, maar dan beginnen we serieus met kneden en gist en rijzen en zo, en laat dat nu net zijn waar we geen zin in hebben des ochtends, alle goede voornemens ten spijt.
Kaneelrolletjes
dit heb je nodig voor het deeg:
350 gr bloem + 1/2 zakje bakpoeder (of zelfrijzend bakmeel)
75 gr koude boter
175 ml (karne)melk
snuifje zout
(eventueel 1/2 tl kardemon)
dit heb je nodig voor de vulling:
(naar smaak, onderstaande hoeveelheden zijn hoe ik ze maak, maar hier valt eindeloos te variëren)
60 gr boter (kamertemperatuur)
4 à 5 el rietsuiker (of bruine suiker of…)
100 gram nootjes (walnoot, of amandel of eender wat je hebt liggen)
een klein handje rozijntjes
kaneel
+1 losgeklopt eitje om te besmeren
zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Ik vind het lekker als de nootjes voor de vulling geroosterd zijn, dus als de oven warm is zet ik ze uitgespreid op een bakplaat een 7tal minuten in de oven. Meng in een kom de bloem met het zout en bakpoeder. Snijd de koude boter in kleine stukjes en meng met je vingers onder het deeg. Wrijf de boter tussen je vingers tussen de bloem, tot je een zandachtig deeg krijgt. Giet geut per geut de (karne)melk erdoor, tot je een soepel deeg hebt waar je een bol van kan vormen.
Rol het deeg uit (bestuif je werkvlak eventueel met een beetje bloem) tot een dunne lap (ongeveer een halve centimeter dik). Besmeer de lap deeg met de zachte boter, strooi er daarna gelijkmatig de suiker, kaneel, gehakte nootjes en gehakte rozijnen over. Rol de lap op tot een worst en snijdt in 8 gelijke stukken. Zet deze rolletjes rechtop in een bakblik dat is ingevet of bekleed met bakpapier. Bestrijk de rolletjes met het losgeklopt ei. Zet ze een 20 à 25 tal minuten in de oven.
Tast toe!
(dit recept is gebaseerd op een recept van Yvette van Boven uit haar boek Homemade — aanrader trouwens)