Jigger’s

Johanna en Barbara

Olivier Jacobs snuistert graag in oude cocktailboeken en geeft de recepten die hij daaruit put een verrassende draai. Bij Jigger’s vind je geen mojito’s of cosmopolitans op de kaart, maar nieuwe klassiekers met karakter. En Jigger’s is goed vertegenwoordigd op KRACHTVOER! Olivier bemant het hele weekend lang een kraam op DE MARKT, waar hij zijn ‘gebottelde cocktails’ en huisgemaakte siropen laat proeven en verkoopt, op zondag om 12u vertelt hij waar hij de inspiratie haalt voor zijn eigenzinnige aanpak én diezelfde zondag geeft hij om 16u ook nog een tasting!

Wij stelden hem alvast een paar vragen, zodat we weten waar we ons allemaal aan mogen verwachten …

Hoe ben je op het idee gekomen om cocktails te bottelen?

Veel van onze klanten vragen of ze een cadeaubon of een cocktail mee naar huis kunnen nemen. Om aan die vraag te kunnen voldoen, kwamen we op het idee om cocktails in flessen te bottelen. Als kleine zaak is het bovendien steeds zoeken naar manieren om te overleven. De kosten zijn torenhoog dus moeten we een extra bron van inkomsten zien te vinden, zonder in te boeten op kwaliteit. Ik zou ook kunnen kiezen om te werken goedkopere producten, maar dat gaat in tegen alles waar de bar voor staat. Voor mij moet de kwaliteit van de ingrediënten top blijven.

Ben jij de eerste die zoiets doet?

Het idee is eigenlijk al zo oud als de straat. Cocktails worden al gebotteld van zodra ze uitgevonden zijn. In de boeken van Jerry Thomas of Harry Johnson uit de 19e eeuw staan ook al recepten om cocktails te bottelen.

Welke cocktails lenen zich ertoe om gebotteld te worden?

In principe kan elke cocktail gebotteld worden maar voor een optimale bewaring, kiezen we enkel voor de cocktails in de originele zin van het woord. Daarmee bedoel ik dat de ingrediënten zich beperken tot sterke drank, suiker, bitters en water.

Hoe lang kan je deze flessen op ‘t schap laten staan?

Qua bewaring is er geen probleem. Aangezien de drankjes weinig of geen bederfbare ingrediënten bevatten, zullen ze enkel verbeteren naarmate ze ouder worden. In de Londonse Colebrook 69 staat de bottle aged Manhattan al een tijdje op de kaart.

Wat neem je meer naar KRACHTVOER?

Voor KRACHTVOER nemen we variaties op de klassieke old fashioned, Manhattan, Martinez en dergelijke mee. Verwacht dus vooral hartverwarmende sippers!

–> Er zijn nog enkele plaatsjes voor de tasting van Olivier op zondag 20/10 om 16u. Bestel hier snel je ticketje als je er bij wil zijn!