sardien’tjes
Deze sardienen zijn een gerecht naar mijn hart: eenvoudig, puur en geflikt in een wip. Ik zet ze altijd op tafel samen met een grote kom sla en doe er een knapperig stokbrood bij om de marinade mee op te soppen, maar gewoon zo als voorgerecht kan ook. Handig is dat je alles op voorhand maakt en het daarna rustig een paar uur wegzet in de koelkast. En het is een recept van één van mijn heldinnen, Alice Waters. Maar over haar heldendaden vertel ik jullie meer in mijn volgende post.
o

o
gemarineerde sardienen met citroen en verse tuinkruiden
–> uit: The Art of Simple Food van Alice Waters
dit heb je nodig voor 4 personen:
12 superverse sardienen (gefileerd en ontschubt)
1 citroen
1 teentje look, in dunne plakjes
2 el rode wijnazijn van goede kwaliteit
1 handje verse tuinkruiden (tijm, citroentijm, marjolein, …)
2 verse blaadjes laurier
3 el olijfolie
peper & zeezout
zo maak je het:
Kruid de sardienen met peper en zout. Snijd de helft van de citroen in schijfjes. Leg de vis op een mooi groot bord en strooi er de look, citroenschijfjes, rode wijnazijn en kruiden over. Knijp er de andere halve citroen over uit en werk af met de olijfolie.
Laat de sardienen minstens 1 uur marineren in de koelkast.