Food Rules

Barbara

Er zijn momenten dat ik wel eens diep durf te zuchten. Als er een tafelgenoot stellig beweert dat boter ongezond is, terwijl hij lustig een dikke laag margarine* op zijn boterham smeert, steek ik meestal een lichtjes hysterische, onsamenhangende donderpreek af. Hieronder probeer ik de inhoud hiervan kort en gestructureerd samen te vatten, zodat ik volgende keer gewoon eens diep kan ademhalen, vriendelijk kan glimlachen en de persoon in kwestie doorverwijzen naar deze post.

Er worden veel straffe uitspraken gedaan over wat gezond en ongezond is. Uiteraard weet niemand er het fijne van. Maar enkele basisregels die vooral appelleren aan het gezond verstand kunnen je al een heel eind op weg helpen.

Iemand die hier intelligent over schrijft is Michael Pollan. Wie geen zin heeft om zich diep in de materie in te werken, hoeft niet zijn hele oeuvre te doorworstelen (hoewel ik dit de geïnteresseerden wel van harte aanbeveel). Hij heeft een klein boekje geschreven, dat je 64 vuistregels meegeeft, en dat de meeste twijfel de wereld zal uithelpen: “Food Rules – an eater’s manual”.

Alleen al de opdracht in het boekje heeft mijn hart gestolen: for my mother, who always knew butter was better for you than margarine.

Het boekje is opgedeeld in 3 delen: 1. What should I eat? 2. What kind of food should I eat? 3. How should I eat?

Het zinnetje dat het allemaal samenvat: Eat food. Mostly plants. Not to much.

Pollan schrijft dat de voedingswetenschap ons danig in de war heeft gebracht met zijn tijdelijke gezondheidclaims: Omega 3! Antioxidanten! Probiotica! Hij wijst er in het boekje op dat de voedingswetenschap een erg jonge wetenschap is. Ze bestaat nog maar zo’n dikke 200 jaar en staat in vergelijking even ver als de chirurgie in 1650 – heel veelbelovend en boeiend – maar zoals Michael het zich afvraagt: wilt u zich er al door laten opereren?

Kort gezegd: laat je niet afleiden door voedingsstoffen die (tijdelijk) naar voren worden geschoven als gezond, maar koop ‘hele’ onbewerkte producten, daar zit alles in wat je nodig hebt, in zijn originele vorm.

Waarom is dit zo moeilijk? Omdat je nog nooit een advertentie bent tegengekomen voor een bloemkool. Hoe meer je een product bewerkt, hoe winstgevender het wordt. De voedingsindustrie promoot intensief bewerkte producten, omdat ze hier geld aan verdienen. Terwijl alle additieven die er tijdens het proces van verwerking worden toegevoegd, net de dingen zijn die je liefst zou willen weren.

Het gezondste product in de supermarkt – de verse producten: groenten & fruit, beroepen zich er niet op gezond te zijn. Michael zegt het zo: ‘Vat het zwijgen van aardappels niet op als een teken dat ze niets van waarde voor je gezondheid te melden hebben’.

Dus voor wie de algehele verwarring die heerst over gezond eten wil afschudden lijkt me dit boekje een goed begin. Vooral omdat het beroep doet op je gezond verstand, en daar heb je waarschijnlijk wel voldoende van, je had enkel even een opfrissertje nodig. Dat was toch bij mij het geval.

*(ter info: om vloeibare plantaardige olie om te zetten naar een vaste, smeerbare stof moet de olie bewerkt worden waardoor er transvetten ontstaan – die veel gevaarlijker zijn dat de verzadigde vetten die ze moesten vervangen – wie meer wil weten over de margarine-lobby die ervoor gezorgd heeft dat elk huisgezin de boter heeft afgezworen, lees ‘In Defense of Food’).