echt brood

Johanna en Barbara

Deze week onthullen we de laatste kersen op de KRACHTVOER-taart. En met dit nieuws zijn we zelf érg blij. Op zondag 20 oktober komt er een fantastische dame overgevlogen uit de States, om het KRACHTVOER-publiek alles te vertellen over zuurdesembrood. Sarah Lemke kwam vorig naar België om brood te bakken bij Kobe Desramaults in In De Wulf. Speciaal voor KRACHTVOER keert ze een paar dagen vroeger terug uit vakantie. We vroegen haar alvast hoe ze zich tot de ambacht van het brood bakken liet verleiden.

 

Waarom ben je bakker geworden?

Ik ben een wood-fired baker, een houtoven is essentieel voor mijn manier van brood bakken. Ik zou nooit bakker zijn geworden als er geen houtoven aan te pas kwam. Eigenlijk is het niet brood, maar mijn fascinatie voor houtovens die ervoor zorgde dat ik brood ben beginnen bakken.

Van wie heb je het beroep geleerd?

Tien jaar geleden ontmoette ik Alan Scott, de godfather van de gemetselde houtovens in de VS. Hij stelde me voor aan de man die mijn mentor zou worden: Jeff Ford. Jeff hielp me mijn eigen houtoven bouwen en tot op de dag van vandaag werken we nauw samen. Hij leerde me dat brood bakken in een door hout aangestookte oven een ervaring is waar je nederig van wordt.

Wat fascineert je aan brood bakken?

De simpele daad van het verwarmen van een steen met hout, om dan tarwe met water en zout te mengen en het te zien fermenteren. En daarna deze twee elementen samen te brengen om een eenvoudig en tegelijkertijd complex brood te bakken … Het lijkt een beetje op het leven zelf.

Hoe ben je bij Kobe in In De Wulf terecht gekomen?

Een vriend vertelde me over Kobe. Hij had op facebook (of all places) gelezen dat Kobe een bakker zocht. Om eerlijk te zijn, ik had nog nooit van hem gehoord. Maar mijn vriend zei dat In De Wulf amazing was. Dus stuurde ik Kobe een mailtje en het klikte meteen. Een paar weken later zat ik al op het vliegtuig richting België. The rest is history.

Goed brood, wat is dat voor jou?

Goed brood is stevig, heeft een knapperige – bijna zwart geblakerde – korst en kan je makkelijk een week bewaren. Het proeft anders als het warm uit de oven komt, dan de dag erna en nog anders wanneer je het een paar dagen later toast. Goed brood is een brood dat je voedt. Het is een brood waarrond je een maaltijd kan bouwen. Het is écht. En echt eten is belangrijk voor mij.

–> Op zondag 20/10 om 16u geeft Sarah tijdens KRACHTVOER een infosessie over zuurdesembrood. Inschrijven hoeft niet, je kan gewoon aanschuiven aan de grote tafel op De Markt!

De foto’s werden gemaakt door fotograaf en filmmaker Piet De Kersgieter.