boterham met erwtjes-tapenade
Het is welletjes geweest met de winterwortelen, pastinaken en kolen. Maar in de winkel is nog geen fris groen te bespeuren. Via een slinkse omweg deponeer ik toch al wat lente op mijn bord, omdat mijn hele zijn er om smeekt. Een boterham die je in de zomer met verse tuinbonen of erwtjes kan maken, maar nu al even kan fake’en met erwtjes uit de diepvries.

Boterham met erwtjes-tapenade
dit heb je nodig voor 2 stevige boterhammen:
350 gr diepvrieserwten (in de zomer: verse erwtjes of verse tuinbonen)
1 hand verse munt
3 el olijfolie
sap & schil van ¼ citroen (of meer naar smaak)
75 gr parmezaan, in blokjes
150 gr verse volle kaas
een handje groene kruiden (waterkers, rucolla, peterselie, tuinkers, …)
peper & zout
2 dikke sneden brood
zo maak je het:
Mix in een keukenrobot de parmezaan fijn. Voeg daarna de erwtjes, munt, olijfolie, citroensap en -zeste toe en laat kort draaien tot je een stevige pasta krijgt. Kruid met peper en zout en voeg nog wat citroen toe indien nodig.
Als je geen keukenrobot hebt, lukt het ook met een staafmixer of met een grote vijzel. In dat geval, kan je de parmezaan op voorhand beter even raspen.
Smeer de erwten-tapenade op de sneden brood en werk af met een flinke schep verse kaas en een handvol groene blaadjes. Druppel nog wat lekkere olijfolie over je boterham en geef alles nog een extra draai van de pepermolen.