boekenlijstje
We hebben weinig affiniteit met sabbaticals, maar als we er toch ooit eentje zouden nemen, zou het zijn om alle boeken die we verzamelen te lezen. Man, wat zouden we verlicht zijn na dat jaar! We maken hieronder een lijstje – zodat ook jullie kunnen beginnen dromen van een jaar isolatievakantie met enkel deze stapel boeken in je bijzijn.

Julian Baggini – Deugden van de tafel
Een Engelse filosoof die ons meeneemt langsheen onze culinaire gewoonten en kritische kanttekeningen maakt bij de culinaire hypes, bestsellers van topchefs en kritische debatten over de voedselindustrie.
o
Louise O. Fresco – Hamburgers in het Paradijs
Louise O. Fresco’s magnum opus over het beheer van de aarde in een tijd van ongekende groei en mondialisering. Ze neemt de lezer mee op een culturele reis door de geschiedenis en de toekomst van ons voedsel. Een boek dat ons blijft achtervolgen. Razend interessant maar ook notoir onuitleesbaar.
o
Rachel Laudan – Cuisine and Empire
Een food-historica die de rise and fall van culinaire gewoontes op wereldschaal in beeld brengt. Een geschiedenis van het koken.
o
Richard Wrangham – Catching Fire: How cooking made us human
Koken is de beslissende stap in de evolutie van de mens: deze hypothese vormt het uitgangspunt van dit boek. Sinds we ons eten koken, zijn onze hersens gegroeid en spijsverteringsstel gekrompen. Doordat we veel efficiënter energie kunnen halen uit gekookt voedsel, hoeven we niet meer talloze uren per dag eten te verzamelen en te kauwen. Kortom, door te leren koken zijn we kunnen evolueren van een aapachtige tot een intelligent, sociaal wezen.
o
Michael Pollan – Cooked
Geen zorgen, Michael Pollan is geen activist-af. Cooked is op een indirecte manier politiek. Hij wil met dit boek een cultuurverandering op gang brengen. Koken maakt mensen minder afhankelijk van de voedingsindustrie, want wie zelf kookt, voegt geen waanzinnige hoeveelheden zout of suiker toe, laat staan chemische additieven. Daarom besluit Michael in dit boek de essentie van het proces van koken te onderzoeken door brood te bakken, bier te brouwen, een varken aan het spit te steken en groenten te fermenteren.
o

Chad Robertson – Tartine Bread
Het legendarische boek van de zuurdesemoppergod Chad Robertson (San Francisco). Surfer én bakker zijnde, spreekt hij geen klein beetje tot de verbeelding. Het boek is zeer geschikt voor broodpuristen en desemperfectionisten. Maar ook prima lectuur als je nooit van plan bent ook maar één bolletje deeg aan te raken.
o
Marli Huijer – discipline: overleven in overvloed
Wij leven in constante overvloed. Paradoxaal genoeg vraagt dat meer dan ooit om discipline. Maar dat is niet aantrekkelijk: we willen vrij en ongehoorzaam kunnen zijn. In Discipline beschrijft filosofe Marli Huijer de gevolgen van de in de jaren zestig ingezette de-disciplinering. Op zoek naar een keurslijf dat onze vrijheid juist vergroot.
o
Tristam Stuart – Waste
Wanneer het over verspilling van voedsel gaat – zowel door de industrie als door huishoudens – zie je Tristam Stuart opduiken. Hij geef acte de présence in documentaires, organiseert grote diners waarbij hij 5000 mensen voedt met voedsel dat normaal zou worden weggesmeten. Hij is het brein achter The Pig Idea en The Gleening Network. In dit boek zet hij heel bevattelijk het probleem van food waste uiteen en reikt hij een aantal heel haalbare oplossingen aan.
o
Mark Kurlansky – The Big Oyster: History on the Half Shell
Ooit waren er in NY zoveel oester te vinden dat iedereen ze at – arm en rijk. Er was zelfs zo’n overvloed dat ze vaak in de soep belanden. Oestersoep, daar kunnen wij enkel van dromen! De tot de verbeelding sprekende geschiedenis van ons favoriete schaaldier in The Big Apple.
o
MFK Fisher – The Art of Eating
Een klassieker die we snel willen ontdekken, omwille van deze quote: It seems to me that our three basic needs, for food and security and love, are so mixed and mingled and entwined that we cannot straightly think of one without the others. So it happens that when I write of hunger, I am really writing about love and the hunger for it, and warmth and the love of it and the hunger for it… and then the warmth and richness and fine reality of hunger satisfied… and it is all one.
o