BBQ-diner
Schuif aan voor een BBQ-diner Southern Style en sluit KRACHTVOER af in stijl met een niet te versmaden combo van een swingende docu en een sappige BBQ. Vergeet de verbrande chipolata’s van de zomermaanden. De Southerners halen al generaties lang hun trots uit het braden van volledige varkens boven een open vuur. Een krokant vel langs buiten en zacht vlees binnenin: dat krijgen enkel de meesters voor elkaar.
Tijdens het aperitief wijdt de korte docu Cook it Raw: Charleston je in in de culinaire tradities van het zuiden van de VS. Na de film dekken we grote lange tafels en zetten de traditionele spirituals op luid. Barbecuekoning Papa Joe – een ingeweken pitmaster uit de States – rijgt een varken aan het spit en voorziet ons van een laatste overvloedig maal. In afwachting van deze exuberante avond vragen we Papa Joe alvast hoe hij gepassioneerd raakte door de edele kunst van het bbq’en.

Hoe belandde je in België?
In april 2013 deed mijn dochtertje auditie voor de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. In juni kregen we het nieuws dat ze geselecteerd was. Het begon allemaal als een grap. Mijn dochter was één van de 193 meisjes die deelnamen aan de auditie. We hadden nooit gedacht dat ze uit al die meisjes geselecteerd zou worden. We hebben even nagedacht en besloten naar Antwerpen te verhuizen.
Wat fascineert je aan het proces van vlees bereiden op een bbq?
Ik houd van de simpliciteit van een bbq, anderzijds is barbecueën ook een complex proces. Je moet goed weten wat je doet. Barbecueën is een vaardigheid, je hebt er fingerspitzengefühl voor nodig. Eén enkel ingrediënt teveel en je vlees is verknoeit. Als je niet goed oplet is je vlees te gerookt of te gekruid.
Hoe ontstond je interesse in bbq?
Tijdens mijn legerdienst. Omdat je dan vaak lange periodes weg bent, zoek je naar iets dat je aan je thuis herinnert. Bij mij was dat barbecueën. Back home stonden de mannen rond het vuur te kletsen terwijl ze het vlees braden en ondertussen maakten de vrouwen de salades. Eigenlijk heb ik het met de paplepel meegekregen. Mijn moeder was een rasechte kokkin, ze kookte steeds voor de hele familie. Sinds ik negen jaar was, stond ik met haar mee in de keuken.
Wat is een goede bbq?
Ik vergelijk het liefst met een feestje. Als de muziek goed zit en er leuke mensen zijn dan is het een goed feestje. Dat is bij barbecueën ook zo. Als het eten goed is, er fijn gezelschap is en goede muziek, dan is de bbq geslaagd. Je bent samen met je vrienden, maakt plezier, ontmoet nieuwe mensen, praat over wat hen boeit, … dat is een echte Amerikaanse barbecue.
Wat ga je op KRACHTVOER maken?
Ik ga een varken braden. Geen klassiek varken aan ’t spit, maar een flat pig: een open gesneden varken dat 5 tot 6 uur ‘leegloopt’. Vervolgens gaat het op de grill met een hot and spicy barbecue saus, die ik natuurlijk zelf maak.
(Foto’s Papa Joe: Michael R Smith)
o
Wie mee wil anschuiven voor het bbq-diner op zondag 19/10 om 20u: we hebben nog enkele laatste tickets in de aanbieding! Eet je liever veggie? Geen nood. Voor de groentenliefhebbers serveert chef Nicolas Decloedt een vegetarische interpretatie van het zuiderse thema.