Amsterdam baby!
10u15: Aankomst in Amsterdam Centraal. Efficiënt als we zijn hebben we er al een treinvergadering opzitten.
11u00: Een blij weerzien met Diny en Floris van de Pasteibakkerij die ons een rondleiding geven in hun nieuwe pand.
o

We lopen met grote ogen door de slagerij en houden halt bij het pekelvat waarin Floris zijn spek pekelt, de rookkamer en de grote kookketel waar net een ham wordt uitgehaald.
o



Omdat het voor Diny en Floris een rustige dag is, hebben ze tijd om samen met ons te aperitieven. Diny zet een bordje met zelfgemaakte lookworst en kop op tafel. En terwijl ze de fles natuurwijn opentrekt die we meebrachten, tipt Floris ons zijn favoriete wijnbar in Amsterdam: Worst.
o

Ondertussen lopen leveranciers binnen en buiten. Zoals Bert, een ex-veearts die een kleine varkenskwekerij heeft. Hij brengt Diny een zak vol varkenskoppen, waarvan ze de kop maakt die wij net naar binnen werkten. Terwijl we er een beetje bedenkelijk bij staan te kijken, knoopt Diny de zak open en zegt vol respect: “Zie hoe mooi ze lachen.”
o

13u30: We rukken ons weg van de gezellige tafel, want ons ambitieus geplande programma roept!
14u00: Net op tijd voor onze lunch bij AS. We bestellen een flesje wijn en genieten van onze voorgerechtjes: asperges met ham & sardines met waterkers en sinaas. Fris, lekker, puur en mooi. Net als het lamsvlees met salie, kikkererwten en tuinbonen dat erna komt.
o

16u00: Richting centrum met een missie: de chocoladebestelling van Sara ophalen. Sara kennen we nog maar net, ze leerde ons chocolade proeven met onze ogen dicht. Sindsdien wijdt ze ons in in de wereld van de chocolade. Waarover binnenkort meer!
16u45: Daar is Chocolatl, de chocoladewinkel van Erik met kwaliteitschocolade van kleine chocolademakers. Erik legt ons met veel enthousiasme de nuances tussen de verschillende soorten uit, laat ons proeven en vertelt over het productieproces van chocolade.
o



Voor we het goed en wel beseffen staan we meer dan 2 uur in zijn winkel – en moeten we verdomd snel zijn om onze trein nog te halen. Maar we vergeten niet waarvoor we gekomen zijn: een stapel chocolade voor Sara en natuurlijk ook ééntje voor onszelf!
o
