oeuf cocotte
Als ik op zondag wil ontbijten zoals de tsaar van Rusland dat vroeger deed, dan doe ik dat met een oeuf cocotte. Hoewel deze eitjes typisch Frans zijn, lijkt het met de dille en foreleitjes die erin gaan, alsof je ontbijttafel in een oud Russisch landgoed staat.
Natuurlijk heb ik dat van die dille en foreleitjes niet zelf bedacht. Nope, zo clever ben ik (nog) niet. Maar toen ik onlangs een filmpje tegen kwam van Rachel Khoo waarin ze in haar petite cuisine à Paris deze veel te lekkere potjes maakt, dacht ik: volgende zondag brunchen we in stijl, dat mag af en toe ook wel eens. En omdat ik vroeger thuis geleerd heb dat als je iets doet je ‘t beter goed doet, smijt ik er ook nog een zelfgemaakte tartaar van makreel en een slaatje met postelein, waterkers en venkel tegenaan.

k
Dit heb je nodig
- 4 ovenvaste potjes & een ovenschaal
- 4 el room
- 4 eitjes
- 4 takjes dille
- 1 klein potje foreleitjes
- nootmuskaat – peper – zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe in elk potje een flinke eetlepel room en breek hierboven de eitjes. Leg hierop een takje dille en strooi er een beetje nootmuskaat, peper en zout over.
Zet de potjes in de ovenschaal en giet zoveel warm water in de schaal tot het net halverwege de potjes staat. Bak de eitjes een kleine 10 minuten in de oven.
Haal de potjes voorzichtig (want ze zijn heet) uit het water en schep er een lepeltje foreleitjes op.